Potpisivanje ugovora o sufinanciranju sanacije klizišta

  • Slika /slike/Ministar/2019_07_02_Hrvatske_vode_1.jpg
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar sudjelovao je danas na svečanom potpisivanju ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta koja obuhvaćaju 112 klizišta ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode.

Svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju održano je u Hrvatskim vodama, Ulica grada Vukovara 220 u Zagrebu a ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnici 12 gradova i načelnici 31 općine na čijem području se nalaze klizišta koja je potrebno sanirati. Uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministara graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara potpisivanju je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić.

U svom pozdravnom govoru potpredsjednik Vlade, ministar Štromar je istaknuo: "Godinama sam upozoravao i apelirao na rješavanje problema klizišta zbog kojeg su neke obitelji ostale bez svojih domova i zato sam danas izuzetno sretan jer smo konačno ispunili još jedno obećanje i s ovim ugovorima vrijednim 55 milijuna kuna osigurali sanaciju 112 klizišta diljem Hrvatske kako bismo spriječili da se ikad ponove nove Kostajnice!"

Podsjetimo,  prošle je godine u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja po prvi put osigurano 10 milijuna kuna za klizišta. Isto tako, zajedno sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje osigurali smo i rješavanje stambenog pitanja svima onima kojima su kuće srušene ili oštećene u klizištima.

Zahvaljujući izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva stvoreni su preduvjeti za trajno rješenje problema s klizištima, odnosno, osigurano je pedeset milijuna kuna godišnje u Hrvatskim vodama te se projekti sanacije klizišta od ove godine sufinaniciraju tim sredstvima.
 


Pisane vijesti | Informacija | Klizišta