Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić u posjetu Varaždinskoj županiji

  • Slika /slike/Ministar/HN20230724142708.jpg
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić u ponedjeljak je obišao Varaždinsku županiju i Općinu Sveti Ilija gdje je okončan projekt katastarske izmjere i tom prilikom naglasio da bi država u idućih deset godina trebala urediti zemljišne knjige kad je riječ o građevinskom zemljištu.

Bačić: Država u idućih 10 godina sređuje zemljišne knjige za građevinska zemljišta

"Kao Vlada odlučili smo da će se u idućih 10 godina u Hrvatskoj premjeriti svo građevinsko zemljište i formirati za to zemljište i katastar i zemljišna knjiga. I to će država financirati", najavio je potpredsjednik Vlade i ministar i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Okončanjem projekta u Općini Sveti Ilija, dodao je, može se reći da je svaki vlasnik nekretnine u Općini upisan u zemljišnoj knjizi u omjeru 1:1. "To znači da onog trenutka kada se odluči bilo na prodaju ili kupnju zemljišta ili objekta, bilo kakvo izvođenje radova, njemu će taj proces biti jednostavan i brz", istaknuo je Bačić naglasivši da će Općina od toga imati veliku korist.

"Vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna. Niti jedan mještanin Općine Sv. Ilija nije trebao posebno izdvajati sredstva da bi imao sređene svoje parcele i nekretnine", rekao je Bačić te pozvao sve načelnike u Hrvatskoj da budu aktivni kao i načelnik Općine Sv. Ilija.

Načelnik, Marin Bosilj je podsjetio je da je katastarska izmjera započela u jesen 2013. godine i trajala gotovo 10 godina. Istaknuo je i da je iznos cijelog projekta bio je dva puta veći od proračuna Općine Sveti Ilija te da se ona morala zadužiti putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

"Sa završetkom projekta možemo s ponosom reći da je i to zaduženje otplaćeno i da u ovom trenutku nemamo nikakvih obaveza, što se tiče katastra", istaknuo je. Naveo je da je napravljena katastarska izmjera za oko 10,5 tisuća čestica te dodao da bi, ako bi pojedinac sam išao uređivati svaku česticu, to dosezalo i do 1000 eura troška po katastarskoj čestici. "Ako se tisuću pomnoži s 10 tisuća čestica dolazi se do iznosa od 10 milijuna eura, što je otprilike 13 puta više od vrijednosti koja je plaćena za cjelokupnu katastarsku izmjeru", dodao je načelnik.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić rekao je da je projekt dio napora Vlade, putem Državne geodetske uprave, kako bi se što je moguće brže, jednostavnije i u kraćem vremenu, došlo do novog katastra i zemljišne knjige. "U ovom trenutku u Hrvatskoj se provode katastarske izmjere na području 29 jedinica lokalne samouprave, 60 katastarskih općina, 14 županija i to su ulaganja koja će zasigurno pridonijeti ne samo uređenju samih evidencija, nego i privlačenju investicija", naveo je.

Župan Anđelko Stričak napomenuo je da se na području Općine Sveti Ilija svake godine realizira neki od velikih projekata, od gradnje novog vrtića do nove škole, a ove je godine provedena katastarska izmjera cijele općine. "Na taj način, Općina Sv. Ilija postaje poželjnija i građanima da se odluče kupiti nekretninu, ali i investitorima da investiraju upravo u Općini", ustvrdio je.

Bačić i Stričak razgovarali o sanaciji klizišta i spojnih cesta sa Slovenijom

Nakon Općine Sveti Ilija, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić nastavio je svoj posjet Varaždinskoj županiji sastankom sa županom Anđelkom Stričakom u Županijskoj palači u Varaždinu. Sanacija klizišta u Varaždinskoj županiji te sanacija i uređenje 49 nerazvrstanih cesta koje spajaju pojedina hrvatska i slovenska naselja, u što će se uložiti oko 8 milijuna eura, bile su glavne teme sastanka.

Na području Varaždinske županije ove su godine evidentirana 93 klizišta, što stara, što nova, a kroz Fond solidarnosti obnovljeno ih je 25.

„Upoznao sam župana s našim programom ublažavanja posljedica od nastalih klizišta na području cijele Hrvatske, gdje smo evidentirali 82 klizišta.To su ona klizišta koja su u nadležnosti našega ministarstva, klizišta na kojima postoje izgrađene stambene zgrade i na kojima žive građani čije kuće su u opasnosti od urušavanja i padanja”, kazao je Bačić.

Dodao je da su u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kojem je na čelu, napravili poseban program koji će vrlo brzo ići u e-savjetovanje nakon čega bi se krenulo u sanaciju tih klizišta, eventualnu izgradnju novih zgrada ili privremena ili trajna stambena zbrinjavanja građana čije su kuće na klizištima.

„Drugi su problem ona klizišta koja onemogućavaju promet jer je zbog urušavanja tih klizišta došlo do oštećenja cesta i građanima nije moguć pristup svojim objektima ili čak dijelovima naselja. Dogovor je da ćemo zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture, potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem, osmisliti program sanacije takvih klizišta”, poručio je Bačić dodajući kako bi se u to uključile i Hrvatske vode jer se radi o velikim sredstvima te iznimno velikim, zahtjevnim i skupim građevinskim radovima.

Župan Stričak istaknuo je da je u sanaciju 25 klizišta na području županije uloženo 4.6 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, odnosno resornog ministarstva.

„Paralelno s time smo obnovili 31 dionicu županijskih i lokalnih cesta vrijednosti 7.4 mil. eura, znači radi se o zaista značajnim sredstvima. Kada bi to usporedili s izvornim sredstvima Županijske uprave za ceste, za ovaj obim radova trebalo bi nam nekih sedam godina”, istaknuo je Stričak.

Drugi dio sastanaka odnosio se na sanaciju i rekonstrukciju prometnica koje spajaju naselja u  Hrvatskoj sa susjednom Slovenijom.

„Ukupno je registrirano 49 takvih cesta i do kraja godine ćemo napraviti plan uređenja, tako da vjerujem da ćemo već iduće godine prići izgradnji prvih spojnih cesta”, izjavio je varaždinski župan.

Riječ je o cestama na području četiriju jedinica lokalne samouprave - Grada Lepoglave i općina Bednja, Cestica i Donja Voća.

„Prijedlog je da će župan zajedno s četvero lokalnih čelnika napraviti program čija je vrijednost okvirno, prema troškovničkim cijenama, oko 8 milijuna eura i koji bi podrazumijevao sanaciju i uređenje takvih cesta”, kazao je Bačić.

Dodao je da bi se radovi obavili kroz pomoć Vlade, a uz participaciju Županije i ŽUC-a.

„Bilo bi dobro da nam se taj program dostavi prije donošenja državnog proračuna, kako bi se već u proračunu za iduću godinu našao značajan izvor sredstava za sanaciju i uređenje tih cesta”, rekao je Bačić.

Izvor: Hina/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Klizišta