Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

  • Slika /slike/Ministar/HN20240514531296.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u pratnji državnog tajnika Domagoja Orlića obišao je dovršene zamjenske obiteljske kuće Gornjoj Stubici te gradilište obiteljske kuće u Donjoj Stubici nakon čega je svečano obilježen početak katastarske izmjere na području grada Krapine za dio k.o. Krapina i za k.o. Škarićevo.

Projektom katastarskih izmjera, istaknuo je ministar Bačić, Grad Krapina je u samom vrhu jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja će imati potpuno novu ili gotovo potpuno novu izmjeru, novi katastar, novi katastar nekretnina i novu zemljišnu knjigu.

Tamo gdje nije napravljena geodetska, odnosno nova državna izmjera, i gdje su još uvijek stari podaci koji se nerijetko temelje na izmjerama iz prve polovice 19. stoljeća - građani, investitori, javna poduzeća, jedinice lokalne samouprave i svi potencijalni investitori u Hrvatskoj imaju ogromne probleme prilikom realizacije investicije, dodao je.

„Toga smo svjesni i mislim da je ovo prvi put da je Hrvatska u ovaj projekt krenula sustavno, ozbiljno i u Hrvatskom saboru donesen je desetogodišnji program državne izmjere, koji se odnosi na 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta”, naglasio je  ministar Bačić.

Bili su svjesni da se cijela Hrvatska ne može premjeriti u kratkom roku, stoga su se, kaže, orijentirali na onaj dio područja na kojemu se provodi više od 80 posto investicija i svih gospodarskih aktivnosti.


Veliki problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

„Najveći dio vremena koji nam treba da bismo ishodili građevinsku dozvolu, često puta se svodi na činjenicu da nismo riješili imovinsko-pravne odnose, da investitor nije vlasnik, pa onda prije nego što uopće podnese zahtjev za građevinsku dozvolu, treba riješiti imovinsko-pravne odnose, uknjižiti se na svoje nekretnine kako bi kasnije mogao ići u investiciju. To nam omogućava ovaj projekt koji sada realiziramo”, naglasio je Bačić.

Ono što je dobro, dodao je, jest činjenica da, nakon što se provede izmjera i formira novi katastar i zemljišna knjiga, jedinica lokalne samouprave povećava svoje prihode, a vrijednost zemljišta osjetno raste.

„Ovo nije trošak, ovo je investicija u budućnost,  ovakve projekte kao resorni ministar itekako podržavam i mi ćemo s time svakako nastaviti”, najavio je Bačić.

Gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, istaknuo je da je prva katastarska izmjera na području grada provedena prije 15 godina.

„Što se tiče prethodne četiri katastarske izmjere, tu je bilo financiranje od strane Državne geodetske uprave 40 posto, a 60 posto Grad Krapina, i to su s obzirom  na naš proračun bila izuzetno velika sredstva, ali Grad je smatrao da je to jako bitno i preduvjet za sav drugi razvoj grada", rekao je Gregurović.

Naglasio je da ove dvije katastarske izmjere država financira u stopostotnom iznosu.


Ove godine 36 milijuna eura za izmjere u  60-tak katastarskih općina

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić izjavio je da je izmjera koja se radi na području grada Krapine dio godišnjeg programa Vlade RH, koji je donesen za 2024..

Grad Krapina je jedna od 45 jedinica lokalne samouprave na čijem području se u ovom trenutku provode katastarske izmjere, a vrijednost investicije dviju izmjera je 2,4 milijuna eura.

„Ukupno će se ove godine investirati 36 milijuna eura na otprilike 60 katastarskih općina”, rekao je Šustić.


Obnova obiteljskih kuća

Uoči posjeta Krapini, ministar Bačić je u Gornjoj Stubici obišao obitelji kojima su završene zamjenske obiteljske kuće, dok je u Donjoj Stubici obišao gradilište zamjenske obiteljske kuće, kao posljedice potresa.

Kako je istaknuo, na području Krapinsko-zagorske županije u ovom je trenutku, kada je u pitanju privatna imovina, završeno 115 obnova, bilo da se radi o nekonstrukcijskoj ili konstrukcijskoj obnovi, o rušenju ili o izgradnji zamjenskih kuća oštećenih u zagrebačkom, odnosno petrinjskom potresu.

„U stubičkom kraju u ovome je trenutku 66 gradilišta, odnosno objekata u obnovi i pored toga tu je 150 projekata koji se odnose na obnovu zgrada javnog sektora, za što smo kroz Fond solidarnosti osigurali 155 milijuna eura. U posljednjih godinu i pol dana otkad sam ministar značajno smo ubrzali obnovu i vjerujem da ćemo do kraja godine biti u obnovi svih objekata oštećenih u potresu”, naglasio je Bačić.

Izvor: HINA/MPGIPisane vijesti | Informacija | Obnova