Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u radnom posjetu Zadru i Zadarskoj županiji

  • Slika /slike/Ministar/IMG-20240219-WA0022.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u društvu ministra Šime Erlića posjetio je Grad Zadar i Zadarsku županiju. Svoj radni posjet ministri su započeli sastankom s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem na temu raspolaganja državnom imovinom temeljem novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske a na sastanku je bilo riječi i o drugim temama važnim za razvoj grada.

„Uz raspolaganje državnom imovinom, tema sastanka bilo je donošenje Urbanističkog plana uređenja "Ravnica". Naš je dogovor da bi ministarstvo, sukladno procesu digitalizacije i transformacije svih prostornih planova u RH-a,  preuzelo financiranje izrade plana nove generacije područja "Ravnica" koje je od iznimne važnosti za život u Zadru. Izgradili bi se objekti koji bi u prometnom i drugom smislu obogatili život stanovnika. Razgovarali smo i o darovanju nekretnina u vlasništvu RH-a na području "Barutane" gdje se planira izgradnja nogometnog kampa, kao i o nastavku izgradnje stanova POS-a te o dodjeljivanju djela stanova mladim obiteljima u najam s mogućnošću kasnijeg otkupa ali o zadarskom projektu izgradnje obiteljskih kuća“ rekao je, uz ostalo, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.
 
Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas je s gradonačelnikom Dukićem potpisao Sporazum o financiranju Tehničke pomoći u provedbi ITU mehanizma za Urbano područje Zadra u vrijednosti od 43 milijuna eura.
 
„Ovo je isto tako jedan vid decentralizacije u vidu europskih sredstava i dozvoljavanja gradovima da odlučuju o sredstvima i mogućnostima ulaganja iz europskih fondova. Najveći iskorak je upravo tu postignut. Omogućili smo gradovima da svako središte županije dobije svoj ITU grad sa 680 milijuna eura i nikad većim izdvajanjima i sredstvima kojima će se pokrenuti investicijski ciklus u državi gdje se gradovi označuju kao predvodnici razvoja županija i Hrvatske ali i onima koji će omogućiti ujednačeni regionalni razvoj cijele Hrvatske“ rekao je ministar Erlić.
 
Svoj radni posjet ministri su nastavili u Zadarskoj županiji gdje je županu g. Božidaru Longinu na daljnje upravljanje predano 246 predmeta državne imovine fizičkih i pravnih osoba o kojima će, sukladno novom Zakonu, odlučivati Županija.

Župan Longin tom je prilikom naglasio kako se Županija ne boji novih zaduženja i da je uvjeren kako će taj posao dobro odraditi. Napomenuo je kako su na sastanku raspravljane i druge teme koje su važne za Županiju. Riječ je o još jednoj lokaciji državne imovine koju bi Županija preuzela na daljnje upravljanje u svrhu smještaja svojih upravnih službi.
 
Ministar Branko Bačić istaknuo je kako svaki od 246 preuzetih predmeta znači novi projekt za županiju i njezine sugrađane.
 
U svojoj izjavi za medije ministar Bačić osvrnuo se i na zgradu Doma županije, te kazao kako će nakon odlaska županijskih službi krajem 2024. godine, biti obnovljena a o njezinoj namjeni odlučit će kroz razgovor s Gradom Zadrom i Županijom, odnosno prema potrebama građana.
 
„Budući da nije bilo riješeno vlasništvo, u zgradu se nije ulagalo te je dosta devastirana. Vidjet ćemo hoće li biti potrebni interventni zahvati, da se ne bi dogodilo pripadanje fasade ili neka slična situacija. Saslušat ćemo prijedloge Grada i Županije, radi se o kulturnom dobru te treba odlučiti što je najprimjerenije“, rekao je ministar Bačić.

Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina