Povodom 4. obljetnice zagrebačkog potresa ministar Bačić obišao lokacije obnove u Zagrebu

  • Slika /slike/Ministar/2024_03_22_image-8.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić danas je obišao tri lokacije izgrađenih zamjenskih obiteljskih kuća na području Čučerja i Markuševca i gradilište jedne višestambene zgrade u konstrukcijskoj obnovi na Zrinjevcu.

Na području zagrebačkog potresa obnovljeno 3000 privatnih zgrada i kuća

Istaknuo je da su obnovljeni objekti puno kvalitetniji u odnosu na njihovo stanje prije potresa. Zbog koncepta visokopotresne obnove, radovi su bili skuplji i sporiji, ali zato dugoročno isplativiji i sigurniji.

Ustvrdio je i da bi obnova Zagreba bila i brža da brojne ponude nisu poništene jer su bile i do 200 puta skuplje od projektantske cijene.

Naglasio je i da je uspio ostvariti oba strateška cilja - iskoristiti namijenjena sredstva iz Europskog fonda solidarnosti i isprazniti kontejnerska naselja.

"Kada sam preuzeo dužnost ministra, niti jedna zamjenska kuća nije bila gotova. Danas je 240 zamjenskih kuća završeno. U godini dana, mislim da je to veliki uspjeh", rekao je ministar Bačić.

Iznio je i podatak da je s današnjim danom na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije - završeno 10 obiteljskih kuća, iduća dva tjedna će biti završene još dvije u Markuševcu i Čučerju, a 32 lokacije također su u višoj ili nižoj fazi realizacije.

Još jednom je izrazio i sućut obitelji u potresu preminule 15-godišnje Anamarije Carević. 

Na području grada Zagreba u ovome trenutku otvoreno je 425 gradilišta obnove na privatnim zgradama i kućama od čega se njih 365 odnosi na zahtjevnije konstrukcijske obnove.  U postupku nabave izvođača je 212 višestambenih zgrada dok je 155 zgrada u postupku nabave za projektiranje. Idućeg tjedna kreće se s novim  modelom tzv. blokovske  nabave, prva takva nabava biti će raspisana u ponedjeljak i to za obnovu „Malog Vatikana“ koji sadrži  25 ulaza i 259 stanova, a procijenjena vrijednost radova obnove iznosi oko 8 milijuna eura.
 
Istovremeno, Ministarstvo je za obnovu na području zagrebačkog potresa dosad isplatilo 132,3 milijuna eura novčanih pomoći a od toga iznosa isplaćeno je 13,6 milijuna eura na 171 posebnih računa građana za samoobnovu gdje se sva sredstva za obnovu isplaćuju unaprijed.   

Kad gledamo i petrinjsko i zagrebačko područje poslije potresna obnova je u potpunosti završila na 11.619 objekata od čega 11.016 privatnih zgrada i kuća te 603 projekta obnove javnih zgrada i infrastrukture. Izgrađeno je 225 kuća dok ih je 224 u postupku gradnje. U obnovi je trenutno 1.628 gradilišta dok je u postupku nabave još dodatnih 1.366 lokacija.

Dodajmo i kako je s 31. prosincem 2023. godine završila predaja zahtjeva za obnovu. Ministarstvo je ukupno zaprimilo 38.170 zahtjeva za obnovu koji se odnose na 25.525 lokacija. Samo u 2023. godini zaprimljeno je 6.630 a u mjesecu prosincu 3.260 od čega je jedan dio njih predano prazno odnosno bez lokacije i bilo kakvih podataka vezanih uz oštećenu nekretninu i ti se zahtjevi ukoliko se ne vežu uz oštećenu nekretninu odbijaju. Kad se napravi analiza svih zahtjeva zaprimljenih krajem 2023. godine finalizirati će se Plan obnove koji je u izradi, a koji će temeljem dosadašnjih iskustava prikazati dinamiku obnove po pojedinim područjima i vrstama obnove za razdoblje koje je pred nama.  


Građanima osiguran primjereniji smještaj

Građanima čije se objekte nije moglo odmah obnoviti, nastojalo se smjestiti u prikladniji smještaj, hotele ili odmarališta ili privatne kuće u kojima su im plaćeni najamnina i režije.

S danom 31. prosinca 2023. godine demobilizirani su Hostel Arena i Terme Jezerčica. Država je uredila i opremila 167 državnih stanova od kojih je njih 102 na području grada Zagreba. 

"Premda ima još brojnih naših sugrađana koji nisu u svojim kućama, nastojali smo im cijelo vrijeme osigurati ugodniji smještaj", istaknuo je ministar Bačić.


Dani potresnog inženjerstva 2024.

Potpredsjednik Vlade i ministar Bačić ranije je sudjelovao na stručnom skupu "Dani potresnog inženjerstva 2024" koji je u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog centara za potresno inženjerstvo održan u SECEL-u.

Uvodnim izlaganjem zahvalio je svim inženjerima i znanstvenoj zajednici na doprinosu prilikom obnove prvenstveno zgrada javne namjene gdje je iz Fonda solidarsnosti ugovoreno 1.310 projekata obnove, ali i privatnih zgrada i kuća kojih je do sad na području zagrebačkog potresa obnovljeno gotovo 3000 odnosno 26 300 stambenih jedinica.  

"Zadovoljan sam uspostavljenom dinamikom obnove, mislim da smo maksimalno i najviše napravili na obnovi zgrada javne namjene koja je financirana sredstvima Fonda solidarnosti koja su u potpunosti iskorištena, a alokacija premašena za 50%.

"Ono što želim reći, je da je 'uvijek zlo za neko dobro', mi smo tih deset sekundi zagrebačkog potresa svjedočili šteti od 12 milijardi eura, ali je naša odluka da u obnovu nakon tako strašne prirodne katastrofe ne idemo u obnovu koja je podrazumijevala povratak u prijašnje stanje, nego da priđemo strateškom konceptu visoko potresnog standarda suvremen konstrukcije obrane", rekao je ministar Bačić.

Na Danu potresnog inženjerstva podatke o obnovi prezentirala je državna tajnica Dunja Magaš dok je na panelu pod nazivom "Što smo naučili iz zagrebačkog potresa?" sudjelovao posebni savjetnik ministra dr.sc. Dominik Skokandić.

 

 

  

 


Izvor: HINA/MPGI

 


Pisane vijesti | Informacija | Obnova