Pozivaju se korisnici mobilnih stambenih jedinica da se prijave za smještaj u državne stanove

Slika /slike/Opcenito/stanovanje.jpg

Nedavno su započele primopredaje državnih stanova koje su Državne nekretnine uredile i opremile za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom. Riječ je o ukupno 134 stana koji će se dodijeliti u pet županija.

Državne nekretnine d.o.o. kao trgovačko društvo koje upravlja dijelom nekretnina u državnom vlasništvu prema novom Zakonu o obnovi iz veljače 2023. i unutar Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica sudjeluje u postupku obnove uređivanjem praznih stanova kojima upravlja na područjima pogođenim potresima, a u koje se smještaju građani za vrijeme obnove njihovih nekretnina. Davanje stanova u najam provodi se temeljem rješenja koje donosi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine a smještaj u stanovima bit će im omogućen za cijelo vrijeme trajanja obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina.
 
Do sada je uređeno i u potpunosti opremljeno 13 stanova te je na području grada Zagreba useljeno 8 obitelji. Državne nekretnine u ovom trenutku privode kraju građevinsko-obrtničke radove i namještanje za još 19 stanova u Zagrebu te će isti uskoro biti spremni za prijem novih privremenih korisnika.
 
Ukupno će za stradalnike potresa u gradu Zagrebu biti uređeno 109 stanova, a u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske, građani koji iskoriste ovu mjeru pomoći smještaja u državnom stanu oslobođeni su obveze plaćanja najamnine za čitavo vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja, odnosno do obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina. Dodatno, korisnicima mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) za vrijeme privremenog stambenog zbrinjavanja sufinancirat će se troškovi režija za stanovanje i to u iznosu od 100 eura mjesečno za jednog člana kućanstva do maksimalno 160 eura mjesečno za 4 ili više članova.
 
Zahtjev za privremeno stambeno zbrinjavanje podnosi se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb putem obrasca objavljenog na internetskim stranicama Ministarstva, najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.
 
Zahtjev mogu podnijeti vlasnici i srodnici vlasnika koji su na dan potresa stanovali u domovima koji su oštećeni u potresu zbog čega nisu podobni za stanovanje za vrijeme obnove. Prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju osobe koji su korisnici mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) i osobe čiji objekti ulaze u obnovu te u njima ne mogu boraviti.
 
Ako su ispunjeni uvjeti za privremeno stambeno zbrinjavanje stanovi se daju u najam:
 
  • vlasniku odnosno srodniku vlasnika do završetka obnove višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade ili obiteljske kuće koja nije podobna za stanovanje, a koja se obnavlja na temelju Zakona
  • vlasniku odnosno srodniku vlasnika do završetka gradnje zamjenske obiteljske kuće koja se gradi na temelju Zakona, odnosno dok se ne osigura prijenos prava vlasništva stana odgovarajuće veličine vlasnika koji ostvaruje pravno na gradnju zamjenske obiteljske kuće
  • vlasniku odnosno srodniku vlasnika posebnog dijela zgrade do završetka gradnje višestambene odnosno stambeno-poslovne zgrade na temelju Zakona na području na kojem je proglašena katastrofa
  • vlasniku odnosno srodniku vlasnika posebnog dijela u višestambenoj ili stambeno-poslovnoj zgradi koja se uklanja na temelju Zakona na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije dok se ne osigura prijenos prava vlasništva stana odgovarajuće veličine
  • zaštićenom najmoprimcu na vrijeme određeno zakonom kojim je uređen institut zaštićenog najmoprimca.


Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina