Predsjednica odala počast hrvatskim žrtvama ubijenim nakon završetka Drugoga svjetskog rata

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Predsjednica_Maric_0.jpg

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odala je počast hrvatskim žrtvama ubijenim nakon završetka Drugog svjetskog rata kod Spomen obilježja i grobnice pored Crkve muke Isusove u Macelju.

U pratnji predsjednice Grabar-Kitarović bio je ministar državne imovine Goran Marić, izaslanik Predsjednice Republike na Središnjoj komemoraciji na Bleiburškom polju u Austriji, u subotu 12. svibnja.
 
Poruka Predsjednice Republike:
 
„Svaka žrtva zločina ima pravo na grob i javni spomen. To pravo četiri i pol desetljeća nisu imale hrvatske žrtve ubijene nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime.
 
Nakon uspostave hrvatske države slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu, Kočevski Rog i druga spomen-mjesta. Zahvalni smo austrijskim i slovenskim vlastima što svake godine omogućuju dolazak brojnim hodočasnicima. Ja sam ove godine pošla na Macelj kako bih iskazala počast žrtvama toga stratišta, jer je to u Republici Hrvatskoj jedno od rijetkih grobišta koje je istraženo i ima dostojno spomen-obilježje.
 
Dužni smo to učiniti i za druga masovna grobišta, kako bismo dostojno komemorirali sve žrtve naših poratnih križnih putova i upisali svoje misli, molitve i uspomene. Ne kako bismo se vraćali u prošlost, nego kako bismo utvrdili punu istinu, koja će zacijeliti rane i omogućiti da svi zajedno okrenemo pogled u budućnost.
 
Ovim činom odajem počast i svim ostalim Hrvatima pokopanim diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine nakon završetka Drugog svjetskog rata
 
Neka im je svima laka hrvatska i svaka tuđa zemlja u kojoj počivaju!
 

Pisane vijesti