Predstavljen ISPU - digitalizacija procesa prostornog planiranja i graditeljstva na dobrobit građana i struke

  • Slika /dokumenti/eRAZVOJ/ISPU(1).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Digitalizacija je nezaobilazan proces cijeloga našega gospodarstva, pa tako i sektora graditeljstva i prostornoga uređenja. Informacijski sustav prostornog uređenja projekt je na kojem se unutar Ministarstva radi već proteklih nekoliko godina, a od kojeg će koristi imati svaki korisnik, kako projektanti, geodeti i arhitekti, tako i svi građani Republike Hrvatske, rekao je ministar Darko Horvat otvarajući online konferenciju „ISPU – digitalnim uslugama do kvalitetnijeg prostornog planiranja i gradnje“.

U organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana online konferencija ISPU – digitalnim uslugama do kvalitetnijeg prostornog planiranja i gradnje. Cilj konferencije bio je informirati širu javnost o projektu Ministarstva koji predstavlja reformu sustava kroz digitalizaciju usluga i prvi je veliki digitalizirani sustav na državnom oblaku koji je Vlada Republike Hrvatske razvila prošle godine. Namjena sustava je ubrzavanje procesa prostornog planiranja, izdavanja građevinskih dozvola, povećanje transparentnosti praćenja procesa izdavanja dozvola i općenito kreiranje javne baze o svim građevinama i svim situacijama u prostoru.

„Danas građani RH više nemaju potrebu dolaziti do službenika na šalteru u procesu ishođenja lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola. Upravo to je glavna prednost i dobrobit digitalizacije sustava, koja u konačnici olakšava čitav administrativni proces te ubrzava uslugu građanima i poduzetnicima“, rekao je ministar Horvat. 

Projekt je ukupno vrijedan više od 130 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva europskih fondova čine gotovo 112 milijuna kuna, pomoću kojih Ministarstvo financira razvoj usluga, kao i kupnju opreme za djelatnike jedinica lokalne i regionalne samouprave koji izdaju dozvole i ostale dokumente prostornog planiranja i gradnje. „Uz svu potrebnu infrastrukturu, mi ulažemo i u edukaciju korištenja sustava, čime neupitno povećavamo razinu digitalnih vještina naše administracije na svim razinama, što je jedan od važnih ciljeva na razini cijele Unije. Također, u čitavom ovom procesu blisko surađujemo s gradovima i županijama, ali i s predstavnicima privatnog sektora, što nam je od velike pomoći da kroz praktične primjere unaprjeđujemo sve funkcionalnosti sustava. Važna nam je i suradnja s Građevinskim fakultetom, pogotovo u definiranju metodologije i okvira kako postaviti što učinkovitiji i precizniji sustav za predstojeću rekonstrukciju posljedica potresa u Zagrebu i dvije okolne županije“, pojasnio je ministar. 

U uvodnim prezentacijama Alen Grabar iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predstavio je svih 19 modula ISPU sustava, a Danijel Meštrić iz Varaždinske županije detaljnije je opisao prednosti podsustava eDozvole, te pojasnio kako sustav funkcionira u praksi. Jasminka Pilar iz tvrtke Urbanistica govorila je o iskustvima svoje tvrtke na provedbi pilot projekta izrade digitalnog prostornog plana povezanog sa sustavom u Gradu Crikvenici. 

Tijekom konferencije održana je i panel rasprava na kojoj su uz ministra Horvata sudjelovali svi ključni dionici i struka u sustavu prostornog uređenja i gradnje - glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Damir Šantek, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Stjepan Lakušić, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, te član Upravnog odbora i predsjednik Odbora za etiku, stručna pitanja i propise Hrvatske komore inženjera geodeta Adam Agotić

Snimku konferencije možete pogledati na sljedećem linku: https://youtu.be/9DVJdPOVmdw 

Prezentacije : 
 
Dodatne informacije: 
 

 

Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi