Predstavljen Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine

  • Slika /slike/Ministar/2024_10_18_NPSP.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić predstavio je danas, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Nacionalni plan stambene politike Republike Hrvatske do 2030. godine.

Plan je krovni i prvi srednjoročni takav akt strateškog planiranja od nacionalnog značaja za područje stanovanja u Hrvatskoj, a ministar Bačić je naglasio da je problematika priuštivog stanovanja, koju je istaknuo kao top temu u Hrvatskoj, prepoznata i na razini Europske unije.

"Ovaj strateški dokument izrađen je multidisciplinarno sagledavajući sve aspekte demografske, socijalne, gospodarske, financijske, prostorne i okolišne politike. Kroz sveobuhvatnu analizu identificirani su razlozi, kao i odgovori na iznimno visoke cijene stanova za kupnju, ali i najam u Hrvatskoj", rekao je ministar.

U uvodu je predstavio podatke koji pokazuju sadašnje stanje, među ostalim i činjenicu da u Hrvatskoj 40 posto stambenog fonda - 958.000 stanova - ne služi za stanovanje, a da istovremeno nedostaje više od 230.000 stanova, a pritom su protekle godine obilježene snažnim rastom cijena nekretnina i najma te potražnju veću od ponude.


Tri cilja Nacionalnog plana stambene politike

Tri su cilja Nacionalnog plana - priuštivo stanovanje, održivo stanovanje i prostor u funkciji stanovanja - trebala bi se postići kombinacijom četiriju poluga: financijske, porezne, zemljišne i ekološko- energetske.

Kako bi se ostvarila, mijenjat će se više zakona odnosno donositi novi, među ostalom i novi Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju, novi Zakon o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu, novi Zakon o POS-u.

Za ostvarivanje triju ciljeva bit će potrebno aktivirati prazne nekretnine kroz mjere porezne politike i obnovom nekretnina u državnom vlasništvu te potaknuti dugoročni najam kroz reguliranje kratkoročnog najma i program priuštivog najma.


APN će objaviti javni poziv i za najmoprimce
 
Osim za najmodavce, APN će objaviti javni poziv i za najmoprimce čija će stanarina iznositi 30 posto od prihoda kućanstva koji ostane na raspolaganju nakon plaćanja režija.
 
Kada je riječ o gradnji stanova, u Hrvatskoj ih se godišnje izgradi između 14 i 15 tisuća, kazao je ministar Bačić, a kako bi se ta brojka povećala, ministarstvo je predložilo dvije mjere.
 
Prva mjera je provedba poticane stanogradnje, koja je prvi put uvedena još 2001., a APN će u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, graditi nova stambena naselja, u kojima će polovica stanova biti za prodaju, a polovica za priuštivi najam, dok se druga mjera tiče poticanja privatnih investitora na gradnju.
 
"Država će svojim mjerama poticati privatne investitore da grade u zonama koje će biti za priuštivo stanovanje. Moramo im omogućiti  jednostavniji, brži i jeftiniji pristup zemljištu, ali uz obvezu da u svojim zgradama određeni postotak stanova mora biti za priuštivo stanovanje", kazao je ministar Bačić.
 
Povećat će se i kapaciteti studentskog smještaja kako bi se oslobodili stambeni kapaciteti u velikim gradovima, a poticat će se i djelovanje neprofitnih stambenih zadruga, zbog čega će se izmijeniti i Zakon o zadrugama.
 
Nacionalni plan stambene politike također uključuje donošenje jednostavnije i brže procedure za gradnju obiteljskih kuća u ruralnim područjima.


Za provedbu mjera osnovat će se Revolving fond

Za provedbu Nacionalnog plana stambene politike procjena je da će potrebno osigurati 1,2 milijardi eura. A za provedbu svega, naglasio je ministar, nužno je osnivanje Revolving fonda iz kojeg će se financirati cjelokupni Nacionalni plan.

U Fond će se ulagati sredstva državnog proračuna, fondova EU, zajmovi banaka, kao i novci koji će građani uplaćivati kroz korištenje mjera priuštivog stanovanja.

Kroz programe POS-a do 2030. godine izgradit će se, projekcija je, osam tisuća stambenih jedinica, na potpomognutim područjima izgradit će se i obnoviti dvije tisuće stambenih jedinica, aktivirat će se i najmanje 1.200 državnih stanova  za priuštivi najam uz dodatno preuzimanje djela stanova u vlasništvu javnog sektora.

Aktivnom zemljišnom politikom i poticanjem rada neprofitnih stambenih zadruga izgradit će se 1.200 stambenih jedinica, a kroz Program priuštivog najma u planu je aktivirati 9.000 stambenih jedinica u privatnom vlasništvu.

Ovaj srednjoročni strateški dokument, usmjeren je prema demografskoj obnovi, priuštivom stanovanju za sve socijalne i dobne skupine, povećanju radne mobilnosti, poticanju konkurentnosti domaćeg gospodarstva ali i izvrsnosti u arhitekturi, te zelenoj i kružnoj stanogradnji.

Slijedi proces vanjskog vrednovanja Nacionalnog plana stambene politike Republike Hrvatske do 2030, nakon čega slijedi upućivanje dokumenta u postujak javnog savjetovanja.
 

Više infomacija dostupno je u prezentaciji: 

       

Izvor: HINA/MPGI



Pisane vijesti | Informacija | Stambena politika