Predstavljen projekt „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“

Slika /slike/Opcenito/2023_10_24_image-1.jpg

U okviru OPKK projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima” koji se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, na području Sisačko-moslavačke županije gradi se 20 višestambenih zgrada s 308 stanova. Osam zgrada gradi se u Petrinji, sedam u Glini, dvije u Topuskom, dvije u Gvozdu i jedna u Dvoru.

Neke od zgrada već su u visokoj fazi završenosti, pa će tako 8 zgrada u Petrinji i 4 u Glini sa 128 stanova biti završene tijekom ove godine, a preostale zgrade u Gvozdu, Topuskom, Glini i Dvoru biti završene najkasnije početkom 2024. godine.

Prvenstvo za smještaj u te stanove imati će građani koji su ostvarili stanarsko pravo odnosno do potresa su živjeli u državnim nekretninama, kao i oni građani koji trenutno borave u mobilnim stambenim jedinicama (kontejnerima) a obnova njihovih domova još nije završila.

U sklopu aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta, u Centru novog života u Petrinji u utorak je predstavljen projekt zainteresiranoj javnosti i medijima. Građanima su podijeljene informativne brošure o obuhvatu i ciljevima projekta, a o značaju ovog projekta obnove govorili su Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ivan Begić, pročelnik Upravnog odjela Grada Petrinje za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti.

„„Kako bismo javnost upoznali s projektom, rokovima te njegovim pozitivnim učincima na kvalitetu života građana potresom pogođenih područja, organizirali smo ovo javno predstavljanje projekta.  Vrijednost projekta je 46,3 milijuna eura i financiran je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projekt obuhvaća gradnju 20 višestambenih zgrada na potpomognutim područjima u SMŽ s ukupno 308 stambenih jedinica. Ovdje u Petrinji pri kraju je projekt izgradnje 8 višestambenih zgrada sa 128 stanova.  Također, i u Glini su na samom kraju radovi izgradnje 52 stambene jedinice raspoređene u 4 višestambene zgrade. Od spomenutih 20, još tri višestambene zgrade grade se u Glini, po dvije na području Topuskog i Gvozda te jedna u Dvoru te očekujemo da će one biti završene tijekom 2024. godine. Prije Božića, kroz nekih mjesec i pol, planiramo pak useljenje naših sugrađana u ovih izgrađenih 8 zgrada u Petrinji te u 4 u Glini. Zadovoljni smo dinamikom izvođenja radova, u tijeku su trenutno radovi na komunalnoj infrastrukturi i okolišu. Prioritet prilikom ostvarivanja prava na smještaj u te zgrade ostvarit će oni sugrađani čiji su domovi oštećeni u potresu, a koji su prethodno boravili u državnim stanovima. Nakon njih, pravo na smještaj imat će sugrađani koji čekaju obnovu svojih nekretnina te će ovaj vid privremenog smještaja koristiti do obnove svojih nekretnina. Uz ovih 20 višestambenih zgrada, u planu je izgradnja još njih 36 na području SMŽ, od čega 8 u Petrinji, i to na lokaciji u Sisačkoj ulici“ – poručio je državni tajnik Domagoj Orlić.  

Kada je riječ o obnovi privatnih višestambenih zgrada, Orlić kaže kako je značajno ubrzana dinamika, uglavnom konstrukcijskih obnova tih zgrada (u Petrinji ih ima četrdesetak).

„Za 3 višestambene zgrade u Petrinji završena je nabava te je u postupku ugovaranje i vjerujem da će radovi na obnovi uskoro početi. Obzirom smo novim zakonodavnim okvirom stavili naglasak na samoobnovu, mi ćemo u petak, 27. listopada u Sisku održati sastanak sa 12 upravitelja zgrada iz Siska, Petrinje i Gline na kojem ćemo im ponuditi 50 završenih projekata konstrukcijske obnove višestambenih zgrada. Na sastanak smo pozvali i zainteresirane izvođače radova te ćemo ih odmah pokušati spojiti s upraviteljima kako bi se, na temelju tih završenih projekata, moglo što brže pristupiti izvođenju radova konstrukcijske obnove višestambenih zgrada.“

Na predstavljanju projekta “Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima”, bio je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti Ivan Begić.

„Iz perspektive Grada Petrinje i svih svojih sugrađana, mogu reći da, osim što izgradnjom ovih 8 višestambenih zgrada dobivamo zbrinjavanje naših raseljenih Petrinjaca, dobivamo i jednu dugoročnu demografsku obnovu i razvoj kroz povećanje stambenog fonda. Čuli smo da će se, uz ovih postojećih 8, graditi još dodatnih novih 8 višestambenih zgrada na području Petrinje. Naglašavam kako je ovo dobar primjer jednog uspješnog projekta jer čitavo ovo vrijeme, od potresa pa do danas, upravo su te nove zgrade u Turkulinovoj bile simbol brze i pozitivne obnove i veseli nas što će svoje prve stanare dobiti prije Božića“, rekao je Begić.

Ukupna vrijednost OPKK projekta „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“, iznosi 46,2 milijuna eura, od čega se 95% od ili 46,2 milijuna eura financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Preostalih 5 % sufinancira se iz državnog proračuna.

Fotogalerija: 

 

 

 

  

 

 

 




Pisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje