Predstavnice Ministarstva na predstavljanju studija razvojnih mogućnosti Grada Kutine

  • Slika /Zavod/slike/2019_09_26_image_2.JPG
  • Slika
  • Slika

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine, na poziv Grada Kutine, predstavnice Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjelovale su na završnoj prezentaciji projekta razvoja centralnog gradskog prostora Kutine po mjeri svojih građana. 

Gradonačelnik Zlatko Babić i pročelnica UO za prostorno uređenje Snježana Šlabek-Ohman objasnili su namjeru da kroz pripremu za izradu, odnosno izmjene i dopune prostornih planova u Kutini, istraže odnos građana prema središtu grada, prepoznaju probleme i kreiraju stručno utemelje prijedloge budućeg razvoja.

Tijekom događanja prezentirana je Konzervatorska studija koju je izradilo Ministarstvo kulture Konzervatorski odjel u Siske te Urbanistička studija: Prostorno-programske mogućnosti razvoja centralnog gradskog perivoja, koju je izradio Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Ova studija obuhvaća konceptualno sagledavanje šireg prostornog konteksta koji obuhvaća centralne gradske sadržaje, s naglaskom na rješavanje prometnih tokova, pješačkih i biciklističkih staza te prometa u mirovanju, oblikovanje i uređenje javnih zelenih površina, afirmaciju prostora uz vodotok te unapređenje kvalitete krajobraza ovog, u naravi, zelenog grada. Prof.dr.sc. Krunoslav Šmit naglasio je da se radi o jednom izuzetno zanimljivom projektu, koji je, u suradnji različitih struka te uz velik doprinos građana, omogućio identifikaciju ključnih prostornih problema,  preispitivanje mogućih rješenja te izradu prijedloga i smjernica za daljnje planiranje.

Ingrid Gojević, koja je uz Gordanu Kovačević i Gordanu Špehar-Hafizović sudjelovala u prezentaciji projekta, pohvalila je napor i rezultate svih sudionika u njemu, naglašavajući da se provedenim postupkom neposredno ostvaruju načela prostornog uređenja određena Zakonom o prostornom uređenju.  Izrada različitih analiza ili studija kao što su ove, predstavljaju kvalitetnu pripremu za izradu odluka o izradi planova, a način vođenja izrade prezentirane urbanističke studije odličan je primjer pravovremene participacije građana u procesu planiranja, u vremenu koje prethodi formalnom postupku izrade plana.


Stranica | Informacija | Zavod