Predstavnici Ministarstva sudjelovali na završnoj konferenciji CROskills RELOAD

Slika /dokumenti/Press/PSX_20240429_192004.jpg

Predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prisustvovali su, završnoj konferenciji projekta CROskills RELOAD, koja se održala u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine u Zagrebu u prostorijama Hrvatske obrtničke komore.

Prema dostupnim podacima u  2022. godini u Republici Hrvatskoj bilo je registrirano ukupno 33.638 pravnih osoba u sektoru građevinarstva, od čega je njih 19.469 bilo aktivno. Osim toga, evidentirano je i 10.570 obrta. U sektoru gradnje zgrada bilo je zaposleno 44.107 osoba, a specijalizirane građevinske djelatnosti, koje obuhvaćaju i kompatibilne struke poput strojarstva i elektrotehnike, zapošljavale su 43.687 osoba. Obrti i slobodne profesije u građevinarstvu zapošljavali su 23.965 osoba, a zaposlenih u svim obrtima i slobodnim profesijama bilo je 199.072. U sektoru arhitektonskih djelatnosti i inženjerstva radilo je 27.320 osoba. U 2022. godini broj zaposlenih u pravnim osobama u građevinarstvu bio je 110.937. U 2022. godini izdano je više od 50.000 boravišnih i radnih dozvola za građevinski sektor, a bilježi se sve veći priljev radnika iz dalekih zemalja.

BUILD UP Skills je strateška inicijativa koju je pokrenula Europska komisija 2011. godine. Glavni, opći cilj inicijative jest povećati broj obučenih i kvalificiranih građevinskih stručnjaka diljem Europe za pružanje obnove zgrada visoke energetske učinkovitosti, kao i za nove zgrade s gotovo nultom potrošnjom energije. Kako bismo to ostvarili, potrebno je povećati broj kvalificiranih građevinskih stručnjaka na svim razinama, od faze projektiranja do izgradnje i održavanja zgrada.

U sklopu projekta CRO skills RELOAD ponovno pokrenuta Nacionalna platforma okupila je sve prepoznate relevantne dionike u građevinskom i obrazovnom sektoru (predstavnici obrtnika, članova industrije, udruga poslodavaca, obrazovnih i strukovnih institucija, relevantnih javnih tijela te civilnog društva i medija).

Temeljeno na cjelovitoj analizi nacionalne situacije, napravljene su smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika i inženjera u okviru energetske učinkovitosti. Smjernice uzimaju u obzir očekivani doprinos građevinskog sektora nacionalnim ciljevima 2030. i zahtjevima za zgrade nulte emisije (ZEB) kroz strateško planiranje sustava edukacije i usavršavanja građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te kroz procjenu tržišta takve radne snage, što može dugoročno unaprijediti energetska svojstva zgrada u Republici Hrvatskoj. Smjernice su orijentirane na tri razine obrazovanja postojeće i buduće radne snage za zanimanja u građevinarstvu - strukovno obrazovanje, visokoškolsko obrazovanje te cjeloživotno obrazovanje u vidu programa osposobljavanja i prekvalifikacije postojećih i nezaposlenih radnika za potrebna zanimanja.

Nakon godinu i pol dana uspješne provedbe projekta konferencija je predstavila glavne rezultate projekta, kontekst provedbe kroz pregled aktualnih zbivanja po pitanju regulative u građevinskom sektoru te buduće relevantne aktivnosti i sinergije sa sličnim projektima.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pružilo je potporu projektu te je surađivalo kao javno tijelo zaduženo za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, za što je dobilo Zahvalnicu partnera projekta.

                                                    

Predstavnica Ministarstva održala je prezentaciju o zahtjevima preinake Direktive o energetskim svojstvima zgrada (EPBD) i obavezama koje nas čekaju vezano za njenu provedbu.

Više detalja o projektu dostupno je na njihovoj službenoj stranici: Naslovnica-hr - CROskills-RELOAD (grad.hr).

Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost