Premijer Plenković obišao gradilište Zagrebačke katedrale: Veliki projekt koji ćemo odraditi do kraja kako glavni grad zaslužuje

  • Slika /slike/Ministar/VRH_0660-6.6.2024..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom i suradnicima obišli su kompleks zagrebačke katedrale, najmonumentalniji građevinski sklop u kontinentalnoj Hrvatskoj, ujedno i najsloženiji projekt obnove kulturne baštine u ovom trenutku u Europi.

U završnoj je fazi izvođenje nužnih radova sanacije, odnosno razgradnje kamenih elemenata tornjeva, koji su teško stradali uslijed potresa 2020. godine. Izvedeno je dokumentiranje postojećeg stanja te šesnaest elaborata s istraživanjima za projektnu dokumentaciju na čijoj izradi surađuju naši vrhunski stručnjaci u području obnove kulturne baštine. 

Predsjednik Vlade s ministrima i suradnicima obišao je i vrh zvonika na 96 metara visine čiji će dijelovi biti vraćeni nakon obnove. Nakon razgovora sa stručnjacima, predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije je istaknuo kako će donji dio katedrale biti završen prije i moći će se otvoriti vjernicima i turistima, no ukupni projekt obnove trajat će još nekoliko godina.

„Do sada je angažirano oko 30 milijuna eura u procesu obnove katedrale nakon potresa i Vlada je u potpunosti stala iza financiranja projekta“, dodao je predsjednik Vlade te prenio procjene stručnjaka da će do kraja ukupno trebati osigurati oko 85 milijuna eura. "Ovo je veliki projekt i siguran sam da ćemo ga odraditi do kraja onako kako treba i kako glavni grad zaslužuje", poručio je te zahvalio svima koji rade na tom zahtjevnom projektu cjelovite obnove katedrale koja je simbol Zagreba.
 
„Svaki put kad posjetimo katedralu i posvjedočimo napredak njezine obnove, ponosni smo na sjajne stručnjake, statičare, inženjere građevine koji rada na  njezinoj konstrukcijskoj obnovi, u ovom trenutku najsloženijem projektu obnove kulturne baštine u Europi“, istaknula je ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek obraćajući se novinarima. 

"Kada se priđe bliže i vidi složenost, a samo u ovoj fazi hitnih mjera riječ je o 16 složenih projekata, kada se vidi brzina kojom su se donosile odluke te opseg i zahtjevnost radova, mislim da svi možemo biti ponosni", naglasila je ministrica. Podsjetila je također da je od ukupno više od milijardu i petsto milijuna eura osiguranih putem Fonda solidarnosti, trećina realizirana putem Ministarstva kulture i medija te dodala da Ministarstvo nastavlja europskim i nacionalnim sredstvima financirati obnovu više od 390 kulturnih dobara, od kojih je stotinjak već u cijelosti dovršeno.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša zahvalio je premijeru, Vladi, ministrima i stručnjacima na svemu što su učinili za katedralu jer nadbiskupija ne bi mogla sama napraviti taj veliki projekt.
 
Provedba hitnih mjera zaštite Zagrebačke katedrale uz izradu projektne dokumentacije financirana je ugovorenim iznosom od 32.616.509,05 eura.  Do sada su izrađeni projekti žurnih radova sanacije elemenata graditeljske baštine, tornjeva katedrale, svodova i lukova, drvene krovne konstrukcije i pokrova, zatim mjere preventivne zaštite i primarno konzerviranje vitraja te sanacije kontrafora. Izrađeni su projekti i izvedena je čelična nosiva skela za vanjsko podupiranje konstruktivnih i nekonstruktivnih dijelova katedrale te skela za izvođenje urgentnih sanacijskih radova. Provedene su također i urgentne mjere preventivne zaštite i primarno konzerviranje elemenata oštećene pokretne kulturne baštine te evakuacija i privremena pohrana u čuvaonici. Za Nadbiskupski dvor izvedeno je dokumentiranje postojećeg stanja te svi potrebni elaborati i istraživanja za izradu projektne dokumentacije, kao i hitne mjere zaštite, a radovi konstrukcijske obnove završeni su do roka Fonda solidarnosti EU, a izvedeni su i radovi cjelovite obnove pročelja.
 
Putem Ministarstva kulture i medija za obnovu kulturnih dobara oštećenih u potresu za 396 objekata osigurano je do sad 1.439.861.962,18  eura. Od toga, na području Grada Zagreba iz Fonda solidarnosti EU i Državnog proračuna ugovorena je obnova 39 sakralnih zgrada i zgrada vjerskih zajednica u ukupno ugovorenom iznosu 199.921.186,01 eura. Radovi konstrukcijske obnove su još uvijek u tijeku na 65 zgrada, a riječ je o složenim i zahtjevnim građevinama i sklopovima zgrada na kojim je nastala značajna šteta na konstrukciji. Na području zagrebačkog i petrinjskog potresa oštećene su brojne sakralne i druge zgrade u vlasništvu vjerskih zajednica. Unutar FSEU financirana je provedba hitnih mjera zaštite i obnova konstrukcije na 137 zgrada i kompleksa na području Zagreba i Petrinje s ukupno ugovorenim iznosom od 378.989.098,53 eura.

Izvor: Vlada/MKM/HINA

Pisane vijesti | Informacija | Obnova