Prijedlog revizije Direktive o energetskom svojstvu zgrada na javnom savjetovanju

Slika /slike/Opcenito/zgrada.jpg

Prijedlog izmjene Direktive o energetskom svojstvu zgrade (Energy Performance of Buildings Directive: EPBD) dostupan je na web stranicama Europske komisije a rasprava je otvorena za sve zainteresirane građane.


Prijedlog izmjene Direktive objavljen je kao dio zimskog zakonodavnog paketa Fit for 55 za postizanje obvezujućeg cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova od najmanje 55 % do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990.

Revizija Direktive ima za cilj ubrzati napore u okviru Vala obnove tzv. "Renovation Wave"  kako bi se udvostručila godišnja stopa obnove do 2030. i preusmjerila na dekarbonizirane zgrade. Prijedlogom se stavlja naglasak na rješavanje najlošijih zgrada s najvećim potencijalom i najisplativijom obnovom. Taj se prioritet odražava uvođenjem minimalnih standarda energetske učinkovitosti (MEPS) koji zahtijevaju da se nestambene i javne zgrade energetskog razreda G renoviraju i nadograde u razred F do 2027. i razred E do 2030. odnosno rok je 3 godine kasnije za stambene zgrade. Osim ubrzanja obnove, prijedlog EPBD-a zabranjuje financijske poticaje za kotlove na fosilna goriva od 2027. godine.
 
Istovremeno, prijedlogom se predlaže uvođenje zgrada s nultom emisijom umjesto zgrada s gotovo nultom energijom dodajući kriterije emisije stakleničkih plinova u procjenu energetskog svojstva. Istovremeno, stavlja se naglasak na kvalitetu zraka i klime u zatvorenom prostoru definiranjem dobrovoljnih pokazatelja koji će biti uključeni u energetske certifikate i proširenjem opsega redovitih pregleda na ventilacijske sustave uz grijanje i klimatizaciju s istim zahtjevima.
 
Novina je ujedno pomicanje prema mjerenju potrošnje energije i pristup podacima o zgradama, te se predlaže kontrola i ugradnja kontrolnih uređaja kvalitete unutarnjeg zraka u zgradama s nultom emisijom i u postojećim gdje je to izvedivo. 
 
Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na prijedlog revizije Direktive zaprimaju se putem gore navedenog linka, u tekstu otvorenog formata (maks. 4000 znakova), u roku koji je naveden na stranicama Europske Komisije.

 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost