Prošireno pravo na financiranje najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje

Slika //slike/Ministar/2023_04_27-image-1.jpg

Vlada je na sjednici u četvrtak proširila pravo na financiranje najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine oštećene, odnosno uništene u potresima u 2020. godini, na osobe koje su privremeno stambeno zbrinute u mobilnim stambenim jedinicama.

Nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa Vlada je donijela odluku o financiranju najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanja sugrađana. U međuvremenu je provedeno šest javnih poziva te je zbrinuto 1609 građana u 510 stambenih jedinica, za što je isplaćeno 5,7 milijuna eura, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Posljednji je javni poziv istekao prije nekoliko dana, a u međuvremenu su doneseni novi Zakon  o obnovi i Program stambenog zbrinjavanja građana trenutno zbrinutih u mobilnim stambenim jedinicama, kojima je omogućeno proširenje obuhvata građana, objasnio je.

Temeljem današnje odluke bit će objavljen javni poziv kojim će se omogućiti da svi oni koji žive u mobilnim stambenim jedinicama usele u stanove za koje će najamninu plaćati država, u iznosu 9,3 eura po četvornom metru, a predviđene površine su 35 četvornih metara za jednu osobu, odnosno za svaku daljnju osobu iz kućanstva još 10 kvadrata.

"Pozivam sugrađane koji imaju višak stambenog prostora na području zagrebačkog i petrinjskog potresa da nam se jave, a sve one koji su još uvijek u mobilnim stambenim jedinicama da podnesu zahtjev za stambeno zbrinjavanje", rekao je Bačić.



Pisane vijesti | Informacija | Obnova