Provedba obnove na području Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, vrijednost radova obnove 2,3 milijarde eura

Slika /dokumenti/Press/prezentacija_21_03_2023_Page_01.png

Resorni ministri Branko Bačić, Radovan Fuchs i Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević obišli su u utorak nekoliko lokacija obnove zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu prije tri godine.


Dosad je za obnovu priivatnih i javnih zgrada utrošeno ukupno 422,3 milijuna eura dok ukupna vrijednost radova obnove iznosi 2,3 milijarde eura. Za radove u usluge obnove privatnih zgrada i kuća ugovoreno je dodatnih 212,7 milijuna eura. 

Ukupno je obnovljeno 2.157 privatnih zgrada i kuća, dok je 49 u fazi izvođenja. 

"Što se tiče izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, to je najlošiji dio obnove nakon zagrebačkog potresa, činjenica je da na zamjenskim kućama nismo položili ispit, ako tako mogu reći”, izjavio je Bačić na konferenciji za novinare uoči treće obljetnice potresa u glavnom gradu.

Još uvijek nije izgrađene nijedna zamjenska kuća, a za izgradnju je predano 247 zahtjeva. Među njima, za 21 kuću u tijeku je javna nabava, dok je za projektiranje kuća potpisano 184 ugovora, kazao je ministar Bačić.


Početkom svibnja počinje gradnja 21 kuće

Do kraja ove godine resorni ministar najavljuje značajni napredak u tom segmentu obnove.

"Plan za ovu godinu je završiti sva projektiranja za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Početkom svibnja krećemo s izgradnjom 21 kuće, a do kraja godine imat ćemo radove na 100 kuća”.

Što se tiče konstrukcijske obnove oštećenih zgrada, od 1951 podnesenog zahtijeva, završena je obnova 23 zgrada i kuća. Po jednoj konstrukcijskoj obnovi isplaćeno je u prosjeku oko 400 tisuća eura, napominje Bačić

Na pitanje je li Vlada odgovorna za loše brojke kad su zamjenski obiteljske kuće u pitanju, Bačić odgovara da se "neće vraćati u prošlost, nego zajedno sa svojim suradnicima učinit sve da nadoknadi zaostatak”.

"Svaki sam dan na području Petrinje, Gline ili Zagreba, razumijem nezadovoljstvo naših sugrađana. Ono što mogu reći jest da ćemo javne nabave geografski grupirati kako bi na jednom mjestu imali veći broj kuća za izgradnju i na taj način privukli velike građevinske firme”, najavio je ministar Bačić.


U tijeku obnova 32 privatne zgrade

Obnova je u tijeku na 32 zgrade, dok kod 9 višestambenih zgrada u centru Zagreba traje javna nabava izvođača.

"Teže je konstrukcijski obnoviti jednu bolnicu, nego sagraditi novu. Na primjer, na bolnici Merkur izvode se najzahtjevniji građevinski radovi, zbog čega je smanjen broj dvorana i soba, a negdje morate smjestiti sve pacijente i liječnike", kazao je resorni ministar, dodavši da se konstrukcijske obnove složeni i zahtjevni procesi.

Osim projekata konstrukcijskih obnova i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, Bačić najavljuje stambeno zbrinjavanje za obitelji koje stanuju u kontejnerima.

"Državne nekretnine uređuju 216 državnih stanova u koje će se prioritetno zbrinuti korisnici mobilnih stambenih jedinica a potom i svi ostali kojima kreće obnova njihovih nekretnina" - poručio je ministar.

U izradi je i GIS mrežna aplikacija o obnovi koja će za svaku pojedinu lokaciju prikazati sve informacije o statusu obnove na jedan klik.


Dosad utrošeno 58% ukupne alokacije Fonda solidarnosti za zagrebački potres - završeno 295 projekata obnove, 177 radova u izvođenju

Ministar Bačić je također kazao kako je najvažniji cilj do kraja prve polovice 2023.godine, utrošiti 1,03 milijarde eura za projekte obnove iz Fonda solidarnosti.

Na području Grada Zagreba ugovoreno je 528 projekta, u vrijednosti 2,16 milijarde eura, od čega je iz FSEU 1,16 milijardi eura, iz NPOO-a 924,89 milijuna eura, a preostali iznos iz drugih izvora. Za ugovorene projekte na području Grada Zagreba, predano je zahtjeva za nadoknadu sredstava u ukupnoj vrijednosti od 352,84 milijuna eura, a isplaćeno nešto više od 222,98 milijuna eura.

Za ugovorene projekte na području Grada Zagreba, završeno je 270 projekata što uključuje hitne mjere sanacije, vraćanje u prvobitno radno stanje, konstrukciju obnovu zgrade, privremeni smještaj, financiranje službi spašavanja i sl., od čega njih 194 odnose na obnovu javnih zgrada.

U fazi izvođenja radova trenutno je 126 projekata obnove javnih zgrada u vrijednosti 1,43 milijardi eura i to u području:

  • obrazovanja (fakulteti, škole, vrtići i sl.) - 32 projekta u vrijednosti 415 milijuna eura, od čega je iz FSEU 224 milijuna eura
  • zdravstva (bolnice i zdravstvene ustanove) -  19 projekata vrijednosti 301 milijun eura, od čega je iz FSEU 147 milijuna eura
  • zaštite kulturne baštine (crkve, muzeji i sl.) - 75 projekata vrijednosti 717 milijuna eura, od čega je iz FSEU 236 milijuna eura


Također, u fazi izvođenja radova su 22 projekta obnove infrastrukture u području prijevoza i energetskog sektora na području Grada Zagreba u vrijednosti od 57 milijuna eura, u cijelosti financirana iz FSEU.

"Manje je važno hoće li u tih milijardu eura ući neka škola, fakultet, ili zgrada Vlade i Sabora. Ono što ide u konstrukciju obnovu će se ionako napraviti, a može se financirati nekim drugim modelom, recimo iz nacionalnih sredstava ili NPOO-a”, odgovorio je ministar na pitanje je li propao projekt obnove dviju najvažnijih zgrada zgrada na Markovom trgu.


Financiranje najma zamjenskog smještaja

Kroz financiranje najamnine osobama čiji su objekti stradali u potresima zbrinuto je 1.519 osoba. Trenutno se sufinanciraju najamnine za 483 kućanstva od čega 270 kućanstava sa područja Zagreba te 213 kućanstava na područja Sisačko-moslavačke županije.  Za tu je namjenu isplaćeno 9,1 milijuna eura, od čega 5,1 milijuna eura za sufinanciranje najma građanima i kućanstvima te 4 milijuna eura za financiranje troškova smještaja za 192 osobe u Hostelu Arena.

U tijeku je šesti po redu Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresima a prijave se zaprimaju do 5. svibnja 2023. godine. Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu od 20 kilometara od stradale nekretnine. Samcu se financira najam stana površine do 35 m2, te dodatnih deset m2 po osobi i to po cijeni od 9,3 eura za m2.

Mjera financiranja najma primjenjuje se sve do obnove oštećene nekretnine, revizije stupnja oštećenja ili pak eventualnog smještaja u stan u državnom vlasništvu. Od nedavno svi građani koji su u privremenom zamjenskom smještaju imaju pravo i na plačanje režija i to do iznosa od 100 do 160 € mjesečno. 

Izvor: HINA/MPGIPisane vijesti | Informacija | Obnova