Prva Osnovna škola u Petrinji uskoro otvara svoja vrata

Slika /slike/Ministar/2023_11_21_Petrinja10.jpeg

Potpredsjednik Vlade i ministar g. Branko Bačić u društvu mađarskog veleposlanika Nj.E.g. Csaba Demcsáka, zamjenika župana Sisačko-moslavačke županije Mihaela Jurića, gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes i ravnatelja škole Roberta Groze, obišao je u utorak 21. studenog radove izgradnje I. Osnovne škole Petrinja na lokaciji Mije Srnaka 1.

Projekt izgradnje nove osnovne škole vrijedan je više od 22 milijuna eura i provodi se suradnjom mađarske i hrvatske Vlade.
 
Nova školska zgrada prostire se na 5500 četvornih metara s planiranih 20 suvremeno opremljenih učionica.  Uz školu gradi se i sportska dvorana od 1500 metara četvornih, a projektom su predviđeni i vanjski odgojno-športski sadržaji. Radovi na školi odvijaju se planiranim tempom te se očekuje da bi škola trebala biti spremna za prihvat učenika u drugom polugodištu ove školske godine.
 
„Prije dva mjeseca bili smo ovdje i najavili da ćemo do kraja godine završiti građevinske radove kako bi škola u drugom polugodištu bila otvorena i dostupna učenicima i nastavnicima. Zahvaljujem Vladi Republike Mađarske koja je stala iza ovog projekta i osigurala sredstva za njezinu realizaciju. Posebnu zahvalu zaslužuje veleposlanik, gospodin Nj.E.g. Csaba Demcsáka, zbog angažmana da riješimo sva otvorena pitanja koja su se u međuvremenu pojavila kako bismo završili ovaj projekt. Zahvaljujem i gradonačelnici grada Petrinje Magdaleni Komes, koja se nakon ljeta zajedno s nama zauzela da nastavimo građevinske radove i omogućimo otvorenje škole nakon Nove godine. Planirano je da će tijekom prosinca građevinski radovi biti dovršeni kao i opremanje škole“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.
 
Mađarski veleposlanik Nj.E.g. Csaba Demcsáka zahvalio je svim sudionicima projekta nakon obilaska škole.
 
„Prije tri godine dogodila se strašna katastrofa u Sisačko-moslavačkoj županiji i Petrinji, ali nakon te katastrofe možemo biti svjedoci jednog čuda koje se ovdje ostvaruje. Prije nešto manje od 16 mjeseci položili smo kamen temeljac ove škole kada je ovdje bilo samo prazno zemljište. A sada stojimo na pragu svečanog otvaranja jedne od najmodernijih škola u državi koja će se vjerojatno realizirati prije Božića. Mislim da je ovaj projekt jako dobar primjer kakva čuda mogu izvesti dva složna prijateljska naroda“.
 
Podsjetimo, izgradnja I. osnovne škole Petrinja donacija je države Mađarske i projekt vodi Mađarska ekumenska humanitarna organizacija. Sisačko-moslavačka županija osigurala je stručni nadzor i voditelja građenja te će po završetku izgradnje opremiti školu uz financijsku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja u procijenjenom iznosu od 700.000 eura.
 
Nakon što su radovi na gradnji škole privremeno obustavljeni zbog financijskih poteškoća, Vlada je u kolovozu donijela odluku o osiguranju četiri milijuna i 83 tisuće eura kako bi se ova škola dovršila.
 
Potpredsjednike Vlade i ministar Branko Bačić nakon obilaska škole osvrnuo se i na ostale projekte koji se provode u Sisačko-moslavačkoj županiji. 
 
„U idućih mjesec i pol dana vjerujem da ćemo imati nekoliko velikih projekata koje ćemo završiti i na području Petrinje i na području Gline, odnosno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vlada je u potpunosti posvećena obnovi cjelokupnog prostora zahvaćenim petrinjskim i zagrebačkim potresom i tu ćemo dinamiku rada i nastaviti. Cilj su nam i obiteljske kuće i višestambene zgrade, ali i obnova i revitalizacija prostora koji služe obrazovanju i socijalnoj skrbi.  Cilj nam je potpuna revitalizacija Sisačko-moslavačke županije da mladi ljudi ovdje mogu opstati i da se osiguraju radna mjesta. Tek u takvoj sinergiji svih tih objekata i projekata, možemo reći da smo poboljšali razinu i kvalitetu života na području Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje. Veselim se otvaranju ove škole, ali i svih ostalih projekata koje ćemo otvoriti u idućih mjesec i pol dana“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.


  

  

  

  

  

  

    

Pisane vijesti | Informacija | Obnova