Radionice o korištenju informacijskog sustava eDozvola

Slika /slike/Opcenito/digitalizacija.jpg

Ministarstvo nastavlja s održavanjem jednodnevnih radionica o novinama koje donose izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju te nadogradnji sustava eDozvola podmodulom eKonferencija. Radionice su namijenjene službenicima upravnih odjela gradova i županija koji izdaju dozvole za gradnju, te predstavnicima javnopravnih tijela, a održavaju se u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja na adresi Republike Austrije 14 u Zagrebu.

Izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju donesene su u travnju ove godine. Ključna izmjena zakonskih okvira bila je uvođenje sustava eKonferencije putem kojeg se digitalno podnosi, prikuplja i obrađuje sva dokumentacija potrebna za izdavanje građevinske dozvole. Elektronički postupak smanjuje „šetnju“ investitora od ureda do ureda institucija koje moraju izdati dokumente jer službenici u uredu koji izdaju dozvole odrađuju prikupljanje potvrda potrebnih za izdavanje dozvole. Sam postupak izdavanja dozvola ima manje koraka, u potpunosti je digitaliziran, sadržaj potrebne dokumentacije za izdavanje dozvole se smanjio a komunikacija svih u sustavu odvija se elektroničkim putem, uspostavom elektroničke oglasne ploče.

Radionice Ministarstva namijenjene su službenicima upravnih odjela gradova i županija koji izdaju dozvole za gradnju te predstavnicima javnopravnih tijela koji izdaju posebne uvjete, uvjete priključenja te potvrde glavnog projekta u postupcima pred nadležnim upravnim tijelima a kontinuirano se održavaju od početka rada sustava eDozvola 2014. godine. 

Od 25. travnja 2019. godine od kad su doneseni novi zakonski akti i uvedena eKonferencija, radionice su održane u Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Karlovcu, Gospiću, Virovitici, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru, Vinkovcima i Zagrebu a na njima su sudjelovali službenici svih upravnih tijela gradova odnosno županije na čijem se području održavala radionica. U dogovoru sa strukovnim komorama održano je i nekoliko predavanja namijenjenih projektantima.

U narednoj fazi e-razvoja, te učinkovitoj izradi i implementaciji e-planova druge generacije i ostalih e-modula koje razvijamo u sklopu rasterećenja gospodarstva i nacionalnih reformi, Ministarstvo će uz podršku struke osigurati građanima da napokon imaju javnu upravu kao svoj servis. Sastavni dio Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) su moduli: ePlanovi, eKatalog, eDozvola, eInspekcija,  eArhiv, eNekretnine, ISPU - lokator i ulazni modul NIPP-a dok se razvijaju i novi moduli: satelitski snimci i registar brownfield područja u RH.

Više informacija o terminima i načinu prijave na radionice dostupno je na internetskim stranicama Ministarstva.

 

Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi