Radni sastanak povjerenika za izbjeglice i migracije

Od 30. ožujka do 1. travnja 2015. godine, održan je deseti Radni sastanak povjerenika za izbjeglice i migracije u Aranđelovcu, Republika Srbija. Na Radnom sastanku su, između brojnih organizacija i institucija, sudjelovali i predstavnici Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, ureda državne uprave u županijama Republike Hrvatske, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Uprave za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore, Razvojne banke Vijeća Europe, UNHCR-a, OESS-a, Srpskog narodnog vijeća i drugih. Tema Radnog sastanka se odnosila na provedbu, proceduralno poboljšanje i efikasniju razmjenu podataka kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP). Predstavnici zemalja partnera Programa iznijeli su izvještaje dosadašnjeg djelovanja kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja te su najavili planove za skoru budućnost. Naglašena je potreba za kontinuiranom prekograničnom suradnjom, kao i razmjenom podataka o korisnicima koji su u procesu stambenog zbrinjavanja na područjima država u kojima su podnijeli svoj zahtjev.   Radni sastanak se održavao kroz tri dana.
  • Prvog dana Radnog sastanka održana je sjednica povjerenstva za izbor korisnika te se, nadalje, razmatrala priprema tehničke dokumentacije za gradnju stambenih jedinica.
  • Drugi dan Radnog sastanka otvorio je g. Vladimir Cucić, komesar za izbjeglice i migracije. Nakon pozdravnog govora, uslijedila su izlaganja predstavnika organizacija i institucija te zemalja partnera Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Ispred Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, izlaganja su održali gđa. Mirela Stanić – Popović, predstojnica Državnog ureda te g. Ivica Preskar, glasnogovornik Državnog ureda. Predstojnica, gđa. Stanić – Popović je pozdravila prisutne i naglasila potrebu razmjene informacija, kao i daljnje suradnje u okviru Regionalnog programa stambeno zbrinjavanja. Predstojnica je upoznala prisutne sa dosadašnjim radom, ali i sa budućim projektima stambenog zbrinjavanja kroz RHP. G. Ivica Preskar, glasnogovornik Državnog ureda te voditelj jedinice za provedbu projekata, naglasio je važnost prekogranične suradnje u vezi razmjene podataka o korisnicima koji podnose zahtjeve za stambeno zbrinjavanje. Proces terensko – administrativne provjere korisnika, naročito bivših nositelja stanarskog prava, treba se odvijati s minimalnim komplikacijama i u skladu sa dosadašnjom kvalitetnom suradnjom između zemalja partnera Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.
  • Trećeg dana Radnog sastanka, predstavnici Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje zajedno sa predstavnicima ureda državne uprave u županijama, sastali su se sa povjerenicima za izbjeglice i migracije jedinica lokalne uprave i samouprave u Republici Srbiji, s ciljem iznalaženja rješenja za bržu, učinkovitiju i svrsishodniju administrativno – terensku provjeru korisnika koji se nalaze na području Srbije.


Pisane vijesti