Ravnatelj Linardić na ministarskom sastanku država članica V4+4

  • Slika /slike/Opcenito/2021_06_8-image-1MS.png
  • Slika

Dana 8. lipnja 2021., u okviru Kongresa o urbanim politikama Poljske održan je neformalni online sastanak ministara nadležnih za urbani razvoj država članica Višegradske skupine u proširenome sastavu (V4+4: CZ, HU, SK i PL te BG, HR, RO i SI). Sastanak je organiziralo poljsko Ministarstvo razvojnih fondova i regionalne politike u okviru aktualnog predsjedanja Višegradskom skupinom.

Cilj sastanka bio je provjeriti podršku država V4+4 predloženom Akcijskom planu za gradove i potaknuti sve države članice na aktivno sudjelovanje na 11. Svjetskom urbanom forumu (WUF 11) koji će se održati 22. do 26. lipnja 2021. u Katowicama.

Poljska je pozvala na suradnju države članice V4+4 kako bi zajedničkim snagama prikazali srednju i istočnu Europu kako prostor koji ne zaostaje, već ide u korak s ostatkom EU-a. Stoga pozivaju države članice V4+4 da uključe u pripremu i potaknu na aktivnosti sve zainteresirane dionike koji mogu doprinijeti provedbi Akcijskog plana za gradove, koji je  usmjeren je na ostvarivanje odabranih sedam ciljeva održivog razvoja definiranih Programom održivog razvoja UN-a (ciljevi: 3, 7, 9, 11, 12, 13 i 15). Aktivnosti planirane tim dokumentom podijeljene su u četiri tematske grupe:
 
  1. Kompaktni grad,
  2. Zdravi grad
  3. Dostupan i uključiv grad
  4. Pametan i kreativan grad

Sudionici su tijekom dva panela prezentirali nacionalne urbane politike te strateške i programske dokumente nacionalne razine kojima se doprinosi ostvarenju promatranih ciljeva održivog razvoja. Pri tom su objasnili moguće veze s aktivostima u Akcijskim planom za gradove. Svi sudionici, uključujući HR iskazali su podršku Akcijskom planu za gradove, a neki su i najavili aktivno sudjelovanje u WUF 11.

Ravnatelj Linardić pozdravio je činjenicu da je organizator prepoznao značaj i razvojni potencijal srednjih i malih gradova, kakvi prevladavaju u Hrvatskoj. Dao je osvrt na Strategiju prostornog razvoja RH (2017.) i Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030 (2021.) kao ključne dokumente kojima se stvara okvir za budući razvoj gradova te planiraju aktivnosti kojima se doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Osvrnuo se i na ostale planske i programske dokumente iz djelokruga ovog ministarstva koji su usmjereni ka povećanju energetske učinkovitosti te zelenom i održivom razvoju, dovodeći ih u vezu s Akcijskim planom za gradove. Potvrdio je i namjeru Hrvatske da se aktivno uključi u program 11. WUF-a iskazanu tijekom sastanka na razini ravnatelja, održanog u svibnju ove godine.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja