Reagiranje Ministarstva na članak objavljen u Jutarnjem listu

Slika /slike/Opcenito/upute-ruke.jpg

​Dana 22. rujna 2021. godine na naslovnici Jutarnjeg lista objavljeno je „Horvat daje 2 milijuna eura za udžbenike koji trebaju pojasniti propise gradnje“ te prateći članak naslova „Horvat daje 13,5 mil. za upute, Institut ih radi za 2,4 milijuna“ novinarke Dore Koretić. U navedenom članku neobjektivno su i u slobodnom kontekstu iznesene tvrdnje koje nanose direktnu štetu ugledu ministra Darka Horvata i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Radi točnog informiranja javnosti dajemo informaciju kako se natječaj za nabavu „Usluga konzultanata i vanjskih stručnjaka na izradi analiza, planova, studija, smjernica i dokumenata vezanih za aplikaciju eInvesticije i usluge organizacije radionica“ provodi temeljem odredbi Zakona o javnoj nabavi, dok je aplikacija eInvesticije dio šireg projekta Ministarstva „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“, koji predstavlja reformu sustava kroz digitalizaciju usluga i prvi je veliki digitalizirani sustav na državnom oblaku.
 
Njegova je glavna svrha na jednom mjestu okupiti sve prostorne planove i sve intervencije u prostoru sa svrhom povećanja korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u komunikaciji između građana, poduzetnika i javne uprave. Ukupna vrijednost samog projekta je oko 130 milijuna kuna, od čega je gotovo 112 milijuna kuna osigurano iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.
 
Razvoj ISPU sustava ujedno je prepoznat kao jedan od značajnih projekata za postizanje ciljeva određenih Strategijom e-Hrvatska 2020. i Akcijskim planom za provedbu Strategije e-Hrvatska 2020. Aplikacija eInvesticije samo je jedna od samostalnih funkcionalnih jedinica unutar ISPU sustava,  zamišljena kao svojevrsni geoportal za investitore koji će pružati informacije o potencijalnim lokacijama investicijskih projekata i procedurama potrebnim za realizaciju investicijskog projekta.
 
Razvojem aplikacije eInvesticije planiraju se objediniti procedure propisane različitim propisima u više područja vezanih uz realizaciju svakog investicijskog projekta u Republici Hrvatskoj, pri čemu je iz objedinjenih informacija potrebno pravovremeno prepoznati investicijske barijere te definirati jednostavan i brz način za rješavanje zapreka i daljnju realizaciju investicije.
 
S obzirom na dugotrajne postupke i aktivnosti u planiranju investicija, osim provođenja upravnih postupaka iz nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, implementacijom aplikacije eInvesticije svrha je pomoći investitorima, konzultantima, projektantima i svim drugim dionicima u razvoju projekata u njihovoj pripremi kroz sagledavanje cjelokupnog investicijskog procesa.
 
Angažiranje vanjskih stručnjaka prijavljeno je kroz apliciranje projekta na europska sredstva, budući da je angažiranje vanjskih stručnjaka uobičajena poslovna praksa, kako u privatnom tako i u javnom sektoru.
 
U slučaju konkretnog natječaja, ponuditelj je obvezan provesti detaljnu analizu načina planiranja kroz pet prostornih planova županijske i lokalne razine za svaki od 11 investicijskih projekata, s ciljem jasnog utvrđivanja načina planiranja i provedbe. Također, ponuditelj je dužan izraditi preporuke za uvjete i način planiranja i provedbe pojedinih vrsta građevina s ciljem ujednačavanja te brže provedbe zahvata kroz izdavanje dozvola, što je preduvjet uspješne realizacije svakog investicijskog projekta.
 
Stručnjaci iz područja prava analiziraju područje zakonodavstva koje je i izvan nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te prepoznaju probleme deregulacije, kao i različitosti u pojedinim načinima tumačenja i postupanja (primjerice, ne/mogućnost etažiranja turističkih zona) u praksi i sl.
 
U skladu s dokumentacijom o nabavi, ponuditelj je dužan izraditi hodograme za svaki od 11 investicijskih projekata, koji moraju sadržavati sve scenarije slučaja (primjerice, različite vlasničke statuse) na način da počinju s investicijskom idejom a završavaju s potrebnom dozvolom za rad. Te je hodograme potrebno izraditi u BPMN 2.0 notaciji kao digitalnom obliku svih aktivnosti, što predstavlja dio buduće aplikacije.
 
Dakle, nastavno na dio teksta u kojem se spominju „udžbenici o građenju“, napominjemo kako se ovdje ne radi ni o kakvim udžbenicima već stručnoj publikaciji u kojoj će navedene analize biti sadržane te će samim time biti od pomoći i koristi budućim potencijalnim investitorima i ostalim dionicima u razvoju projekata.
 
Napominjemo i kako je cilj aplikacijom eInvesticije riješiti čitav niz problema koji dovode do skupih arbitražnih i sudskih postupaka pred domaćim i međunarodnim sudovima, a sve radi primjene drugog prava pred arbitražnim sudovima od hrvatske jurisdikcije.
 
Cijene traženih usluga u predmetnom natječaju procijenjene su uzimajući u obzir broj  potrebnih radnih sati i cijene konzultantskih satnica stručnjaka specijalista pojedinih područja kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva, te su iste verificirane prilikom prijave projekta Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.
 
Postupak nabave provodi se sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi, dok je zadatak gospodarskog subjekta koji se javlja na natječaj formirati cijenu svojih usluga, vodeći računa o dostupnim resursima i njihovoj stvarnoj cijeni. Ministarstvo ne ulazi u internu ekonomsku analizu samih gospodarskih subjekata, već pristigle ponude valorizira isključivo iz perspektive propisanih uvjeta natječaja i dostavljenih dokaza o zadovoljavanju tih uvjeta. Isto tako, pri odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, osim stručnih kvalifikacija, u obzir se uzima i cijena ponude.
                                                                                  
Kako je evaluacija pristiglih ponuda na predmetni natječaj u tijeku, Ministarstvo ne može detaljnije komentirati valjanost, isplativost ili kvalitetu pristiglih ponuda, kao ni prejudicirati rezultate odabira gospodarskog subjekta.
 
Na kraju ovog demantija želja nam je istaknuti vrlo široku potporu razvoju projekta ISPU, kao i njegovog modula eInvesticije, od strane potencijalnih investitora, strukovnih organizacija, projektanata i šire stručne zajednice.

Pisane vijesti | Informacija | Reagiranje