REDay 2019: Predstavljeni projekti energetske obnove zgrada

Slika /slike/Opcenito/2019_10_10_Renovate_Day.jpg

U Europskom Parlamentu u Bruxellesu 8. listopada 2019. godine, u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, na kojem prisustvuje i načelnica Sektora za programe Europske unije, međunarodne i EU poslove Ines Androić Brajčić, održan je deveti po redu REDay 2019 pokrenut u okviru kampanje RENOVATE EUROPE te predstavljena dva hrvatska projekta energetske obnove zgrada.

RENOVATE EUROPE je komunikacijska kampanja usmjerena ka smanjenju potrošnje energije postojećeg fonda zgrada Europske unije za 80% do 2050. godine odnosno postizanja nZEB (nearly Zero Energy Buildings) standarda do sredine stoljeća. 

U sklopu RENOVATE EUROPE otvorena je i izložba s najboljim primjerima iz prakse na području Europe te sa zadovoljstvom ističemo da su predstavljena i dva hrvatska projekta energetske obnove zgrada. Jedan od njih je projekt Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Ciciban u Velikoj Gorici obnovljenog u sklopu Poziva 4c1.3 Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Ukupna vrijednost projekta iznosila je preko 4,7 milijuna kuna dok su dodijeljena bespovratna sredstva iz EFRR iznosila preko 1,6 milijuna kuna. Zgrada dječjeg vrtića izgrađena je 1977. godine a proteže se na 1.950 m2. Ostvarena je ušteda energije preko 75% a zgrada je nakon obnove prešla iz energetskog razreda E u B. 

Drugi predstavljeni projekt je projekt Pružanja energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade Opće bolnice Karlovac u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2014.-2015. godine (ESCO model) za čiju je provedbu bila zadužena Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Obnovljene su 4 zgrade bolnice koje se protežu na gotovo 32.000 m2. Zgrade su izgrađene 1973. godine a energetskom obnovom smanjile su potrošnju energije za 53,46% te prešle iz energetskog razreda G u D.  

Energetska obnova zgrada spada u najvažnije načine borbe s klimatskim promjenama na razini EU s obzirom na postojeći fond zgrada. Republika Hrvatska provedbom projekata energetske obnove zgrada također aktivno sudjeluje u ostvarenju ciljeva definiranih Pariškim sporazumom.
 

Dodatne informacije:Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi