Sabor: Nesređenost gruntovnice i katastra priječi investicije i razvoj

Slika /slike/Opcenito/sabor-2021-2.JPG

Saborski zastupnici suglasili su se u četvrtak da će višegodišnji Program katastarskih izmjera građevinskih područja do 2030. donijeti višestruke koriste, te kako nesređenost gruntovnice i katastra priječi investicije i gospodarski razvoj.

Neriješene zemljišne knjige razlog su zbog kojega 'zapinju' brojne investicije, upozorila je Vesna Vučemilović (HS) raspravljajući o Programu 'teškom' oko tri milijarde kuna, od čega bi se 156 milijuna osiguralo iz državnog proračuna, a ostatak iz drugih izvora, većinom sredstva EU.

Sredstva iz državnog proračuna čine tek pet posto, iz kojih se onda drugih izvora planiraju plaćati naknade, putni troškovi djelatnika ministarstava i Državne geodetske uprave? zanimalo je Mirelu Ahmetović (SDP),

Za cijeli Program napravljena je detaljna analiza kapaciteta i potrebnih sredstva, neki iznosi su navješteni i od njih se očekuje daljnja realizacija, odgovorio je državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir.

Glavna aktivnost Programa je obnova katastra i zemljišne knjige za 600.000 hektara zemljišta i nekretnina u građevinskim te drugim područjima značajnim za razvoj.

Građevinska područja iznose oko 550.000 hektara, što čini 9,7 posto površine države, a procjena je da se na tim područjima odvija više od 80 posto svih gospodarskih aktivnosti.

Urša Raukar (Možemo) upozorava da su problem i poljoprivredna zemljišta te je upitala zašto i ona nisu obuhvaćena i kojim programima će biti.

Više od 80 posto aktivnosti odvija se na građevinskom zemljštu, pa će se spomenutih 3 milijarde kuna u 10 godina uložiti tamo, ostala zemljišta slijede u nastavku, kada se zadovolje prioriteti, odgovara Uhlir.

Branko Bačić (HDZ) poziva da u prioritetima budu otočne općine, u kojima je stanje sa zemljištima i katastrom posebno zahtjevno.

Katarinu Nemet (IDS) zanimalo je koliko u prosjeku treba za obnove katastra i zemljišne knjige, jer u Istri su, primjerice, neki taj posao počeli prije sedam-osam godina, a do danas ga nisu završili.

Uhlir navodi da u različitim krajevima postupci različito traju, no naglašava da će se uz Program izmijeniti i dva pripadajuća zakona, pa će se procedure ubrzati, odnosno skratiti, četiri do pet puta.

Josip Borić (HDZ) primjetio je da je interes za novu katastarsku izmjeru iskazalo 350 lokalnih jedinica, a da njih 205 to nije učinilo, pa pita hoće li one stati bez mogućnosti obnove katastarskih knjiga?

To ne znači da će Program biti zatvoren, rekao je Uhlir. 

Izvor: HINA



Pisane vijesti