Sastanak s predstavnicima radnika Orljave: Plaće stižu u idućih deset dana, za tvrtku tražimo strateškog partnera

Slika /slike/Ministar/30.6.2021.Orljava.jpg

U Vladi je danas, na sastanku kojem su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, postignut dogovor s Novim sindikatom, Sindikatom tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske te radnicama požeške tvrtke Orljava o isplati zaostalih plaća i pronalasku novog strateškog partnera.

Nakon pregovora, ministar Horvat je izjavio da do prosvjeda nije trebalo doći jer je Vlada u vezi sudbine Orljave već poduzela određene korake, koji su ranije najavljeni.
 
"Ja se s nekim stvarima mogu složiti, a s nekima ne. Danas do ovog prosvjeda nije trebalo doći. Vlada ne bježi od svoje obveze, radnici će temeljem zakonskih osnova dobiti svoje tri neisplaćene plaće. Obećao sam, u sljedećih 10 dana radnici će primiti svoje plaće", rekao je Horvat novinarima u Banskim dvorima.
 
Horvat: Inzistiramo na pronalasku strateškog partnera za Orljavu
 
Poručio je da u ovome trenutku Vlada ne razmišlja o likvidaciji firme, već inzistira na pronalasku strateškog partnera za Orljavu. Mislimo da drugog izlaza nema, počeli smo vrlo intenzivno razgovarati s tvrtkom Hemco iz Đakova, kazao je Horvat.
 
"U ovome trenutku još nisu ispunjeni uvjeti pod kojima Vlada želi tvrtku Hemco, odnosno pod kojima Hemco u Orljavu može ući, dok ne ispregovaramo konačne uvjete imamo još jednu malu nepoznanicu", dodao je.
 
Najavio je da je ročište na Trgovačkom sudu za Orljavu zakazano u petak, kada će tvrtka dobiti stečajnoj upravitelja.
 
"Ako odreagiramo pravodobno i brzo, možemo veliki dio radnika iz Orljave upogoniti da rade za Hemco", ustvrdio je Horvat.
 
Naglasio je da će država namiriti dio potraživanja Orljave, ali ostaju dobavljači i poslovni odnosi između privatnih trgovačkih subjekata koji su nam u ovom trenutku također bitni.
 
''Ne želim ovdje riješiti problem Orljave, a ostaviti na stolu probleme koje Orljava ima sa svojim dobavljačima jer ako želimo kontinuitet onda drugih kvalitetnih dobavljača nema, to su gotovo jedini u ovom trenutku raspoloživi na prostoru RH. Dakle, i dobavljači, odnosno dugovi Orljave prema dobavljačima u ovom procesu kontroliranog stečaja moraju biti razriješeni. Nemamo puno vremena", kazao je Horvat.
 
No, dodao je, Orljava nije Uljanik ili Treći maj pa ne vidi razloga zašto u sljedećih nekoliko dana ne bi mogli riješiti njezine probleme.
 
Na pitanje jesu li se problemi Orljave mogli ranije riješiti, Horvat ističe da njezini dugovi nisu nastali unatrag godinu ili dvije, već su nastali nakon provedene predstečajne nagodbe ili u samom jeku predstečajne nagodbe koju je Orljava prolazila 2013. do 2019. godine.
 
"Tih 30 milijuna kuna, što kratkoročnih, što dugoročnih obveza generirano je unatrag pet godina. Je li se moglo sanirati unatrag dva, tri ili pet mjeseci - vjerojatno da", kazao je Horvat.
 
Veliki dio je dug prema državi, odnosno prema pozajmici koju je dala tvrtka Državne nekretnine. "U ovome trenutku ne znam koliki je dug prema dobavljačima, to ćemo znati u petak ili ponedjeljak", dodao je.
 
Kiš: Premijer potvrdio da će dogovoreno biti izvršeno
 
Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izjavio je kako su s Vladom našli zajednički jezik i ustanovili zajedničke stavove, ciljeve i želje.
 
"Premijer je tu pomogao tako što je potvrdio da će ono što smo dogovorili s ministrom Horvatom biti izvršeno", kazao je.
 
Kiš je istaknuo da će radnička potraživanja biti isplaćena onako kako je rekao ministar Horvat i s time su zadovoljni.
 
"Ustanovili smo da je svima u interesu da tvrtka nastavi raditi sa što je moguće većim brojem radnika. Uspjeli smo se dogovoriti oko suradnje u stečajnom postupku i nakon toga", kazao je. "Možemo reći da je naš prosvjed ispunio svoj glavni i ključni cilj", ustvrdio je Kiš.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina