Savjetovanje s javnošću - uključite se putem eSavjetovanja

Slika /slike/Opcenito/savjetovanje.jpg

Danas je posljednji dan savjetovanja o dva ključna dokumenta vezana uz organiziranu obnovu zgrada stradalih u potresu: Prvog Program mjera obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije te Pravilnika o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće.

Savjetovanje se provodi putem portala eSavjetovanja do utorka 27. listopada.

Programi mjera, ustanovljeni Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, razrađuju Zakonom propisan postupak obnove odnosno uklanjanja zgrada oštećenih u potresu, gradnju zamjenskih obiteljskih kuća i zbrinjavanje osoba pogođenih nepogodom. Također su važan faktor pri definiranju koraka i procedura u sklopu obnove koji će se međusobno nadovezivati i tako dati konačan okvir procedurama obnove.

Prvi Program mjera za koji se provodi javno savjetovanje je provedbeni akt Zakona o obnovi kojim se operativno razrađuju odredbe Zakona, a napose organizacijski ustroj obnove koja predstoji.

Uz to što definira faze pripreme prije početka izvođenja radova, Prvi Program mjera podrobnije definira i ulogu Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koji su jednoglasno već prihvatili vijećnici županijskih skupština, dok se potvrda Skupštine Grada Zagreba očekuje u utorak 27. listopada 2020. Njime se daje i uvid u informativne procijenjene vrijednosti usluga potrebnih za proces obnove, koje su za Ministarstvo izradili stručnjaci s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Uz Prvi Program mjera u javno savjetovanje upućen je i prijedlog Pravilnika o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije obnove, projekta za uklanjanje zgrade i projekta za građenje zamjenske obiteljske kuće. U Pravilniku su raspisane minimalne potrebne razine tehničke projektne dokumentacije.

Po zaključenju eSavjetovanja, očekuje se izglasavanje Prvog Programa mjera, Pravilnika o sadržaju i tehničkim elementima projektne dokumentacije, kao i Odluke o osnivanju Fonda, na sjednici Vlade u četvrtak 29. listopada 2020.

Danas, 27. listopada s početkom u 14 sati u dvorani Nacionalne i sveučilišne knjižnice (Ulica bratske zajednice 4, Zagreb, I. kat) održat će se i 2. sjednica Stručnog savjeta za obnovu. Na sjednici će sudjelovati predsjednik Stručnog savjeta, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, te ostali članovi koji su istaknuti stručnjaci u svojoj struci.
 
 

Pisane vijesti