Savjetovanje s javnošću - uključite se putem eSavjetovanja

Slika /slike/Opcenito/savjetovanje.zakon.jpg

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi savjetovanje s javnošću za dva propisa iz područja upravljanja državnom imovinom. Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti davanjem svojih mišljenja, prijedloga i primjedbi, putem portala eSavjetovanja.

U tijeku je savjetovanje s javnošću za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora s Konačnim prijedlogom Zakona.
 
Ovim Prijedlogom zakona uređuju se postupci sklapanja ugovora o zakupu sa zakupnicima kojima ističu ili su već istekli ranije sklopljeni ugovori o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno u vlasništvu jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave.
 
Radi otklanjanja pravne nesigurnosti i radi sprječavanja nastanaka eventualnih poremećaja u gospodarstvu Prijedlogom zakona stvara se zakonski okvir temeljem kojeg će se urediti zakupni odnosi kako bi se osigurala mogućnost daljnjeg poslovanja u tim prostorima onim zakupnicima koji u cijelosti ispunjavaju obveze iz ranijih ugovora o zakupu i koji u poslovnom prostoru obavljaju dopuštenu djelatnost.
 
Cilj Prijedloga zakona je osigurati zakupnicima koji u cijelosti ispunjavaju svoje obveze iz ranije sklopljenog ugovora o zakupu mogućnost nastavka poslovanja u poslovnim prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako bi mogli planirati svoje poslovne aktivnosti, a što će imati pozitivan utjecaj i na zapošljavanje, kao i na osiguranje kontinuiranih prihoda Republike Hrvatske, odnosno jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, a iz kojih razloga proizlazi potreba hitnosti u postupanju.
 
Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti u savjetovanje s javnošću za Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora s Konačnim prijedlogom Zakona najkasnije do 31. srpnja 2024.
 
U postupku savjetovanja s javnošću je i Uredba o davanju na uporabu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske tijelima državne uprave, drugim pravnim osobama i jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave.
 
Ovom Uredbom uređuje se postupak davanja na uporabu neizgrađenog građevinskog zemljišta, građevina sa zemljištem za redovitu uporabu te građevine, stanova i poslovnih prostora za potrebe rada odnosno obavljanja poslova iz nadležnosti tijela državne uprave, proračunskih korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske, pravnih osoba s javnim ovlastima, drugih pravnih osoba osnovanih posebnim propisima čiji je osnivač Republike Hrvatska, javnih visokih učilišta, parlamentarnih političkih stranaka i nezavisnih saborskih zastupnika, te pretpostavke za sklapanje ugovora o zakupu između tih tijela i trećih osoba.
 
Nadalje, Uredba uređuje postupak davanja na uporabu nekretnina za potrebe rada odnosno obavljanja poslova iz nadležnosti tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanova čiji je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i postupak sklapanja sporazuma o prijenosu prava upravljanja.
 
Savjetovanje s javnošću za Uredbu o davanju na uporabu nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske tijelima državne uprave, drugim pravnim osobama i jedinicama lokalne ili područne (regionalne) samouprave traje do 26. srpnja 2024.
 

Više informacija:



Pisane vijesti | Informacija | Propisi