Sisak: Građevinarima predstavljena planirana dinamika obnove

Planiranu dinamiku obnove na potresom stradalom području obrtnicima i poduzetnicima građevinske struke iz županijske podružnice Gospodarske i Obrtničke komore predstavio je u srijedu sisačko-moslovački župan Ivan Celjak.

Programom je obuhvaćena obnova objekata u području zdravstva, obrazovanja, kulture, cestovne infrastrukture i ostaloga, kako bi svi projekti bili ostvareni u planiranom roku.

Županija je Fondu solidarnosti prijavila 68 projekata obnove ukupne vrijednosti 698,5 milijuna kuna. Među njima je 20 projekata iz područja zdravstva, 11 iz područja obrazovanja, devet iz kulture te 12 iz cestovne infrastrukture.

Kao važniji projekti navedeni su obnova zgrade sisačke Opće bolnice, Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, sisačkog Doma zdravlja u Sisku i Petrinji te ispostave Glina, Lječilišta Topusko, četiri osnovne i sedam srednjih škola te zgrada iz područja kulture.

Župan Celjak naveo je da je u prvom kvartalu predviđeno osam projekata obnove vrijednih 7.6 milijuna kuna, u drugom 19 projekata vrijednih 405,9 milijuna, a u trećem kvartalu 13 projekata vrijednosti 184,2 milijuna kuna. 

"Financijska sredstva za obnovu su osigurana, a odlučili smo se za ovakav javan i transparentan pristup kako bi građevinski sektor upoznali s planom i dinamikom obnove u cilju blagovremenih priprema i prijava na natječaje", poručio je.

Izrazio je želju da obnova objekata u vlasništvu županije i povezanih ustanova ide kontinuirano, da se sukladno potrebama zapošljavaju ljudi te projekti završe u zadanim rokovima. 

Celjak je rekao da su do završetka obnove za sve ustanove iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i socijalne skrbi osigurani uvjeti da pružaju usluge građanima u zamjenskim, čvrstim i sigurnim objektima, a po završetku obnove imat će još bolje uvjete.

Naveo je i da je sa suradnicima u prethodnih osam mjeseci proveo cjelokupnu reorganizaciju sustava te nakon zatečenog manjka od 51,5 milijuna stabilizirao županijske financije, kao jamstvo građevinskom sektoru da će za izvršene radove županija moći podmiriti svoje obveze da bi se dinamika radova mogla brzo odvijati.

Podsjetio je i na poticajne mjere poduzetnicima i obrtnicima, uz kreditnu liniju s nula posto kamata i druge pogodnosti.

Nazočni poduzetnici i obrtnici iskazali su zadovoljstvo novom praksom da se na ovaj način, iz prve ruke, informiraju o javnim pozivima i uvjetima ostvarenja projekata.


Izvor: Hina 



Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova