Stambeno zbrinjavanje obitelji čije su kuće stradale zbog klizišta

  • Slika /slike/Ministar/2019_03_13_kostajnica1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar posjetio je Hrvatsku Kostajnicu gdje se sastao s gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i obiteljima čije su kuće stradale u klizanju tla u ožujku 2018. godine. Sedam kostajničkih obitelji uskoro bi trebale useliti u nove domove.

Obitelji, čije su kuće stradale u klizanju tla prije godinu dana, uskoro će useliti u državne kuće ili stanove, čija je obnova i opremanje pri kraju, a potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar sa suradnicima u srijedu su razgovarali sa stradalim građanima i obišli nekoliko kuća. Kuće su obnovljenje te se trenutno izvode završni radovi na uređenju interijera. 

„Prije točno godinu dana ljudi u Hrvatskoj Kostajnici ostali su bez svojih domova. Danas smo s tim obiteljima obišli nove kuće koje će uskoro postati njihovi novi domovi.“, prilikom obilaska kuća rekao je ministar Štromar.

Ovo je prva Vlada koja se sustavno bavi rješavanjem problema klizišta. Tako je tijekom 2018. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja osiguralo 10.000.000,00 kuna pomoći općinama i gradovima u županijama nižeg stupnja razvijenosti za izvođenje radova ili izradu projekata sanacije klizišta koja su ugrozila normalno odvijanje života stanovnika tih područja. 

Zbrinjavanje obitelji čije su kuće stradale u klizanju tla, potaknuto Zaključkom i Odlukom Vlade Republike Hrvatske iz srpnja 2018. godine provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Tako je na području Hrvatske Kostajnice Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odmah po donošenju zaključka Vlade pristupio obnovi 6 kuća i jednog stana koje su predviđene za smještaj građana čije su kuće stradale, pa će svi građani na području Hrvatske koji su živjeli u kućama koje su srušene ili oštećene klizanjem padine brda Djed 13. ožujka 2018. godine biti stambeno zbrinuti. U cilju transparentne provedbe postupka darovanja obnovljenih kuća ugroženim stanovnicima Hrvatske Kostajnice, koji su trenutno zbrinuti u privremenom smještaju, očekuje se da će Vlada Republike Hrvatske na sjednici u petak, 15. ožujka 2019. godine usvojiti Odluku o donošenju Programa zbrinjavanja stanovnika zgrada i uklanjanja ostataka porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene zbog klizanja tla na području Hrvatske Kostajnice. U postupku izrade Programa provedeno je javno savjetovanje u siječnju 2019. godine.

U svrhu zbrinjavanja i ostalih obitelji kojima su kuće stradale ili su oštećene u klizanjima tla i na drugim područjima u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je u srpnju 2018. godine objavilo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarenjem prava na stambeno zbrinjavanje stanovnika zgrada koji su ugroženi zbog klizanja tla i u drugim područjima Republike Hrvatske, na koji se odazvalo ukupno 75 obitelji uključujući i obitelji iz Hrvatske Kostajnice. Izvršene su potrebne analize zaprimljenih zahtjeva, te se očekuje usvajanje Programa stambenog zbrinjavanja i drugih stanovnika Republike Hrvatske, koji su se odazvali Javnom pozivu i ispunjavaju uvjete za stambenim zbrinjavanjem, u roku od tri mjeseca, nakon što se pregledaju sve lokacije i odredi primjereni način zbrinjavanja tih stanovnika.


Pisane vijesti | Informacija | Klizišta