Stanovnici u kontejnerima prvi na listi za zbrinjavanje, do 1. studenog svi će dobiti prikladan smještaj

  • Slika /slike/Ministar/IMG-20230130-WA0041.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine Branko Bačić u ponedjeljak je, po drugi put u tjedan dana, posjetio stanovnike u kontejnerskim naseljima u Sisačko-moslavačkoj županiji, te im poručio kako će biti prioritet kod stambenog zbrinjavanja.

Nakon što je prošli tjedan posjetio građane u kontejnerskom naselju u Petrinji i otvorio gradilište višestambene zgrade u Dvoru, ministar Bačić je stigao u Glinu gdje je obišao još jedno kontejnersko naselje i gradilište četiri višestambene zgrade s 52 stana.Tom je prigodom otvorio i radove na izgradnji dvije višestambene zgrade u Gvozdu za 26 obitelji čiji su stanovi stradali u potresu. 

Obišao je nekoliko lokacija u Glini, zajedno sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Gline Ivanom Jambrovićem i zamjenicom gradonačelnika Brankom Bakšić Mitić.

„Uskoro ćemo urediti višestambene zgrade, nećete još dugo živjeti ovdje, vi ste prioritet i ja vas podržavam“, rekao je Bačić stanovnicima kontejnerskog naselja u Glini.

Građani su kazali ministru da u kontejnerima žive od potresa u prosincu 2021.godine, često u vrlo teškim uvjetima. No, vjeruju da će obnova sada ubrzati.

„Znam da se ne može ništa preko noći izgraditi i da ste naslijedili puno problema, ali zimi se ovdje ne može živjeti“, rekla je Ksenija Šešerin, jedna od stanovnica.

Bačić je ponovio da je 1. studeni rok do kojeg će svi stanovnici iz naselja dobiti novi, prikladni smještaj.

Prilikom posjeta Glini, potpredsjednik Vlade, ministar Bačić obišao je i gradilište četiri višestambene zgrade sa 52 stana u Glini čija je izgradnja započela u srpnju 2022. godine. Tom prigodom je najavio kako Vlada ide s dvije važne odluke. "Jedna je javni poziv svim zainteresiranim vlasnicima useljivih zgrada na području Banovine koji mogu pružiti priliku za stanovanje sugrađanima čije su kuće uništene i koje treba obnoviti da nam se jave kako bi mogli u te stanove zbrinuti naše sugrađane. Predložili smo da se u takve stanove usele i vlasnici koji su imali žute oznake, čije su zgrade bili privremeno neuporabljive. Ići ćemo s odlukom da sugrađani koji ne mogu živjeti u svojim zgradama, da budu oslobođeni plaćanja pričuve“, dodao je ministar Bačić.

Posjet Glini ministar Bačić je završio obilaskom gradilišta Doma zdravlja i Doma za starije osobe. Trenutno je u tijeku cjelovita obnova zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Radovi obuhvaćaju izvođenje ojačanja temelja, nosivih zidova, greda i nadvoja, ojačanje oštećenih zidova, stupova i dijela stubišta, sanaciju stropnih i podnih konstrukcija, pukotina na zidovima, sanitarnih čvorova, izvođenje svih novih instalacija, fasade, zamjenu unutarnje stolarije te sve završne radove na estetskom uređenju zgrade. Vrijednost radova iznosi 1.530.933,70 €, a financira se iz Fonda solidarnosti EU. Inače, u zgradi Doma zdravlja u Glini, prije potresa bile su smještene hitna medicinska pomoć, laboratorij, ginekološka ambulanta, pedijatrijska ambulanta, ambulante opće medicine (3 privatne ordinacije + 1 ordinacija u sustavu DZ), 2 privatne stomatološke ambulante, te patronaža. Rok za završetak radova je travanj 2023. godine.

Nakon Gline, potpredsjednik Vlade uputio se u Gvozd gdje su otvoreni radovi na izgradnji dviju višestambenih zgrada sa 26 stanova financiranih u iznosu od 95% sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.  Vrijednost ugovora za izvođenje radova izgradnje iznosi 3.181.195,21 € bez PDV-a dok je rok za dovršetak izgradnje godinu dana.


Do 1. veljače na javnom savjetovanju novi Zakon o obnovi

Prošlog je tjedna u javno savjetovanje upućen i novi Zakon o obnovi. Glavne promjene koje će se postići novim Zakonom su reorganizacija institucionalnog okvira obnove na način da će se Središnji državni ured i Fonda za obnovu pripojiti Ministarstvu čime će se postići standardizacija postupanja, izbjeći će se dugotrajna razmjena dokumentacije i ključna tijela za obnovu će u okviru jednog upravljanja djelovati potpuno jedinstveno.

Novim Zakonom administrativno će se rasteretiti proces, što će pojednostaviti postupanjem, kako građanima, tako i svima koji provode obnovu. Smanjit će se broj sudionika na način da će tehničko-financijsku kontrolu provoditi operativni koordinator i projektant, ukida se elaborat za uklanjanje za obiteljske kuće, ukida se izrada elaborata postojećeg stanja za konstrukcijsku obnovu kuća, pojednostavljuje se obnova objekata koji su u zoni kulturnog dobra.

Vrlo je važno istaknuti i novi pristup samoobnovi. Građanima će se cijeli iznos uplaćivati unaprijed kako ne bi imali dvojbi oko ikakve potrebe trošenja privatnih sredstava u obnovu u bilo kojoj fazi procesa.

Izvor: HINA/MPGI
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova