​Stvoren pravni okvir za raspodjelu sredstava iz europskog Fonda solidarnosti

Slika /slike/Ministar/IMG_4659_image-4.JPG

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluku kojom se utvrđuje način raspodjele 683,7 bespovratnih milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa. Time je stvoren pravni okvir za raspodjelu i nadzor nad trošenjem novaca a definirana su i provedbena tijela po resorima za raspodjelu sredstava.

Odlukom o načinu raspodjele sredstava određeno je da će nacionalno koordinacijsko tijelo za provedbu biti Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Također, tijela odgovorna za provedbu financijskog doprinosa prema zaduženjima iz svoje nadležnosti su: Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo obrane, Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija te Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. 

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) određuje se kao neovisno revizorsko tijelo za provedbu odluke.

Podsjetimo ovdje kako je Republika Hrvatska sukladno zaključku Vlade od 10. lipnja 2020. godine zatražila dodjelu bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje posljedica prouzročenih potresom. 

Temeljem tog zahtjeva Europska komisija je predložila Europskom parlamentu i Vijeću dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 683.740.523,22 eura od čega je do sada već isplaćen predujam u iznosu od 88,9 milijuna Eura. 

Kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu preostalog dijela dodijeljenih sredstava, Europska komisija je 19. listopada 2020. godine uputila zahtjev Republici Hrvatskoj da najkasnije do 15. studenoga dostavi ispunjene obrasce za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti i to: 
 
  • Prilog 1: podatke o vrsti i iznosima vrijednosti operacija
  • Prilog 2: podatke o tijelima koja će biti odgovorna za provedbu dodijeljenih sredstava doprinosa, uključivo i neovisno revizorsko tijelo. 

Dakle, ovom današnjom Odlukom Vlade definiraju se traženi prilozi (Prilog 1 i Prilog 2) kako bi Europska komisija mogla do kraja 2020. godine isplatiti Republici Hrvatskoj još 594,84 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije.  

U roku 18 mjeseci se mora opravdati iznos potrošenih novaca

Kada Komisija uplati kompletni iznos od 683,7 milijuna eura, kreće rok od 18 mjeseci unutar kojeg se mora opravdati iznos potrošenih novaca.

Sa današnje sjednice Vlade, sva dokumentacija biti će upućena prema Bruxellesu od kojeg se ubrzo očekuje i formalna odluka. Slijedi uplata sredstava u državni proračun, a zatim će ministar financija po resorima raspodijeliti iznos od 5,1 milijardi kuna za sanaciju.

Spomenimo ovdje i kako je na nedavnoj sjednici Vlada dala suglasnost na osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, a za privremenog ravnatelja Fonda imenovala Damira Vanđelića. Osnivanje Fonda za obnovu, glavnog provedbenog tijela u procesu obnove, definirano je Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije koji je donesen 11. rujna 2020. godine.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova