Sustav eDozvola uspješno migriran u „Državni oblak“

Slika /slike/Opcenito/virtualno.jpg

Digitalni sustav za izdavanje dozvola eDozvola prvi je veliki sustav odnosno kompleksniji servis koji je nedavno uspješno migriran u Centar dijeljenih usluga tzv. „Državni oblak“. Priprema za migraciju podataka eDozvole na CDU platformu trajale su 2 i pol mjeseca a za samu migraciju dobivena je ocjena A+ od APIS CDU-a. Imajući u vidu kriterije kojima se rukovodi Centar dijeljenih usluga, ovakva pohvala ima dodatnu dimenziju.

Centar dijeljenih usluga je strateški projekt Vlade Republike Hrvatske i jedan je od ključnih projekata Ministarstva uprave kojim bi se trebala spojiti državna informacijska infrastruktura i omogućiti zajedničko korištenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te istim aplikativnim rješenjima radi njihove racionalizacije. Sva tijela javnog sektora moći će se koristiti zajedničkom, pouzdanom i skalabilnom IKT infrastrukturom prema paradigmi oblaka (Clouda) a cilj Projekta jest integracija 300 institucija u Državni oblak do 2022. godine. Država će kroz CDU dobiti brži pristup najnovijim tehnologijama koje su osnova za pružanje većeg broja digitalnih usluga javne uprave na što efikasniji način i u što kraćem roku.

Temeljni ciljevi CDU-a su:
 
  • standardiziranje digitalne usluge,
  • bolja povezanost baze podataka u svim tijelima državne uprave,
  • da sustav informacijsko-komunikacijske infrastrukture bude povoljniji, odnosno jeftiniji,
  • da su svi podaci koji su pohranjeni sigurniji i
  • da se njime centralizirano upravlja.

Centar dijeljenih usluga vrijedan je 360 milijuna kuna, koji se u iznosu od 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.  

Podsjetimo ovdje i kako je sustav eDozvola jedan od modula Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU, koji je u funkciji od 2014. godine i od tada se kontinuirano nadograđuje novim funkcionalnostima.

ISPU je inovativni prostorno planerski alat, točnije državni interoperabilni i multiplatformni sustav kojeg Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kontinuirano razvija i nadograđuje od 2013. godine. Trenutno je u funkcionalnoj fazi čak 12 modula sustava:  GEO portal, ePlanovi, EKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC  a istovremeno se razvijaju i novi moduli: eInvesticije, eEnergetski certifikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i  eRežimi.

Razvoj ISPU sustava sufinancira se također iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja potpisalo je naime, u studenom 2019. godine, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU ugovor za projekt "Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli". Ukupna vrijednost projekta razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja i njegovih modula iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 111 milijuna kuna osigurano iz fondova EU.
 


Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi