Svečano obilježena 101. obljetnica Dana građevinskog fakulteta

  • Slika /slike/Opcenito/2020_02_21_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U petak, 21. veljače 2020. godine, svečanom sjednicom obilježena je 101. obljetnica dana Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, najstarijeg građevinskog fakulteta u Hrvatskoj koji provodi sveučilišno obrazovanje na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini u svim granama građevinarstva. Na sjednici su uz ostale uvažene goste, sudjelovali i državni tajnik Željko Uhlir i savjetnik ministra Davorin Oršanić.

U svom izlaganju državni tajnik Uhlir je istaknuo kako je ova godina prijelazna za novo plansko razdoblje Europske unije. "Europa se sada priprema za 2050. godinu. Rade se projekcije gdje želimo biti za 30 godina. I to zajedno nas 27 članica. Kao što znadete, RH upravo predsjeda EU. Slogan našeg predsjedanja glasi: „Snažna Europa u svijetu punom izazova“. Upravo taj slogan puno govori o trenutku u kojem se nalazimo – u svijetu punom izazova za koje treba pripremiti mlade ljude koji će sutra predstavljati elitu našeg društva." - poručio je Uhlir. 

U okviru Ministarstva, a u skladu s europskim smjerom, već prošle godine su izvršene temeljne pripreme za nova područja u graditeljstvu, a to je zelena urbana infrastruktura i kružno gospodarenje prostorom i zgradama. Naravno, energetska učinkovitost i dalje ostaje u fokusu Europske unije i radi se na novim programima. U realizaciji dosadašnjih programa energetske učinkovitosti u zgradarstvu, koje je postavilo Ministarstvo, pokrenute su investicije u iznosu od 5 mlrd kn, od čega su 60% bespovratna sredsva fondova Europske unije. A zadnje izmjene Zakona o gradnji su uvele takove promjene da će naše zgrade, ali i sami procesi u gradnji od ove godine biti potpuno drugačiji. nZEB zgrade i elektromobilnost, pametne  zgrade i umjetna inteligencija koja s njima upravlja traže i inženjerski kadar s novim znanjima.

"Svijet se ubrzano mijenja i te promjene su sve brže i veće. Nove generacije inženjera moraju biti spremne na nove izazove, na nove tehnologije i na nove materijale. Temeljna znanja koja stjeću na svojim fakultetima alat su s kojim će kasnije rješavati složene inženjerske zadaće u praksi. Međutim, uloga fakulteta je danas možda i veća nego prije 100 godina u smislu usmjeravanja mladih ljudi, budućih intelektualaca i elite društva. Brojne dostupne informacije i aplikacije često stvaraju kod mladih ljudi šumu od koje ne vide stabla, a visokoškolske ustanove i prvenstveno profesori predstavljaju zadnju liniju uzora i autoriteta." - dodao je Uhlir. 

Ministarstvo ima vrlo uspješnu i konstantnu poslovnu suradnju sa Građevinskim fakultetom, preko stručnih povjerenstava, radnih skupina, međunarodnih tema i inicijativa Vlade RH i to je tradicija koja će se nastaviti i u budućnosti. Razvoj informatizacije i naprednih tehnologija daleko je brži i intenzivniji od razvoja graditeljstva, no sve je jasnije i prihvatljivije da taj razvoj moramo slijediti kako bismo zajedničkim radom povećali konkurentnost i postali prepoznatljivi u profesionalnoj domeni.
  
Podsjetimo, Građevinski  fakultet  Sveučilišta  u  Zagrebu  je  najstariji  građevinski  fakultet  u  Hrvatskoj  koji  provodi sveučilišno  obrazovanje   na   preddiplomskoj,   diplomskoj   i   poslijediplomskoj   razini   u   svim   granama građevinarstva, kontinuirano razvija i unapređuje visoko obrazovanje, znanstveno-istraživačku djelatnost i cjeloživotno obrazovanje, te aktivno sudjeluje u razvoju struke i primjeni novih tehnologija.


Pisane vijesti | Informacija