Svečano otvorena Gradska munjara Petrinja

  • Slika /slike/Opcenito/2024_04_06-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Bogatim kulturnim i umjetničkim programom u subotu, 6. travnja svečano je otvorena Gradska munjara, obnovljena zgrada javne namjene koja je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro te će se koristiti kao multimedijski centar. Obnovu zgrade financiralo je Ministarstvo kulture i medija RH, a provodio Grad Petrinja. Ukupna vrijednost radova, koji su počeli u veljači 2023. godine, iznosila je 1.342.494,98 eura.

Uz ostale uvažene goste svečanosti je nazočio i državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić. 

Brojne Petrinjke i Petrinjce i drage goste, sudionike gradnje Gradske munjare, kao i sve zaljubljenike u kulturu uviodno je pozdravila gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes.

"Uzbuđena sam, presretna, prkosna kao i svi Petrinjci, ne samo oni koji su došli večeras na otvorenje ovog prekrasnog zdanja, nego i općenito svi Petrinjci. Povukla sam paralelu ove Gradske munjare koja ima zanimljiv naziv s karakterom nas Petrinjaca koji smo ostali u svom gradu, usprkos svim nedaćama koje su nas zatekle kroz povijest. I danas smo ovdje, prkosimo vremenu, prostoru, gradimo ponovno naš grad i izgradit ćemo ga. Veličanstvena je ovo zgrada, ljepotica, prva u nizu među zgradama koje ćemo u narednom razdoblju završavati, otvarati i puštati u funkciju. Ova zgrada, koja je nekada bila industrijske namjene, postaje kulturna zgrada koja će imati zapravo toliki spektar primjene da u ovom trenutku ni sami nismo svjesni što će se sve moći ovdje odvijati“, kazala je, između ostaloga, Komes te dodala kako će ovaj prostor oplemeniti i obogatiti kulturni život Petrinje.

Zadovoljstvo dovršetkom Munjare izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. „Obnovljena i predivno uređena zgrada Gradske munjare obogaćuje našu predivnu Petrinju. Nalazi se na izvrsnoj lokaciji uz Petrinjčicu koja znači život. Čestitam gradonačelnici i njezinom timu na izvrsno odrađenom poslu, a ovako reprezentativnu zgradu zaslužuju sve umjetnice i umjetnici Petrinje u kojoj će predstavljati i prezentirati svoja djela te na taj način obogaćivati našu dušu. Neposredno uz Munjaru Sisačko-moslavačka županija uređuje zgradu Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije“, rekao je župan Celjak.

Neizmjeran doprinos obnovi Gradske munjare dalo je Ministarstvo kulture i medija na čelu s ministricom Ninom Obuljen Koržinek i Konzervatorski odjel u Sisku na čelu s pročelnicom Ivanom Miletić Čakširan. U ime Ministarstva kulture i medija sve prisutne pozdravio je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec koji je s gradonačelnicom Komes simbolički i otvorio zgradu.

„Mogu reći da sam iznimno zadovoljan. Znam situaciju Munjare kakva je bila dugo godina i prije potresa, zapuštena i bez namjene. Ova obnova je stvarno provedena po svim standardima, tehničkim i konzervatorskim, i sada ponovno imamo zgradu koja pruža veliki potencijal za različite oblike korištenja, a u prvom redu namijenjena je za održavanje kulturnih manifestacija”, rekao je Petrinec, naglasivši kako Petrinja ima iznimnu vrijednost zbog svoje bogate kulturne baštine koju Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Gradom Petrinja, nastavlja obnavljati.

Gradska munjara koristit će se kao multimedijski prostor, odnosno višenamjensko, interaktivno i kulturno središte - mjesto za promicanje umjetnosti, kulture i kreativnosti kroz umjetničke događaje, predstave, manje koncerte, izložbe, književne večeri, prostor za potrebe održavanja predavanja, tribina, konferencija, edukacija i dr.

Dodatni sadržaj koji će obogaćivati ovu zgradu je ugostiteljski objekt s terasom nad Petrinjčicom.

Izvor: petrinja.hr

 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova