Svečano otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja SMŽ u Sisku

  • Slika /slike/2024_03_19_smz.jpg
  • Slika

Simboličnim rezanjem vrpce, koju su prerezali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i župan Ivan Celjak, danas je svečano otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja SMŽ u Sisku. Svečanosti je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić.

Otvorenje ovog moderno opremljenog objekta u sustavu zdravstva predstavlja simbol predanosti županijske vlasti da stanovnicima grada Siska, ali i cijele županije, osigura još kvalitetnije uvjete za pružanje zdravstvene skrbi.

Mnogobrojni gosti, djelatnici ove ustanove i sugrađani prisustvovali su otvorenju obnovljene zgrade Doma zdravlja SMŽ u Sisku iskazavši time veliku potporu ovom projektu Sisačko-moslavačke županije čija je obnova financirana sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Čestitke županu Celjaku na dovršetku obnove Doma zdravlja u Sisku uputio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

„Čestitam županu Celjaku i njegovom timu što je proces obnove ovog objekta došao u fazu dovršetka. Svi zaposlenici Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo SMŽ od sada će raditi u doista izvrsnim uvjetima. Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, nova i stara bolnica u Petrinji, Jodno lječilište, Dom zdravlja u Petrinji, Neuropsihijatrijska bolnica u Popovači, ambulante, svi ti objekti koji se nakon potresa obnavljaju dižu zdravstvene usluge na jednu novu razinu u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nakon toliko obnovljenih zgrada možemo reći da je obnova uzela zamah. To se posebno osjeti na projektu izgradnje višestambenih zgrada, 20 zgrada na području grada Siska predstavlja jasnu poruku Vlade RH da želimo da se poboljša kvaliteta života onima koji su stradali u potresu“, rekao je Plenković.

Župan Celjak zahvalio je predsjedniku Vlade na potpori, ali i na izvrsnoj suradnji s ministarstvima u procesu obnove.

„Ovo je zaista sjajan dan za sve Siščanke i Siščane. Sretni smo i ponosni, jer znamo koliko ovaj objekt znači svim korisnicima zdravstvene zaštite, ali i svim korisnicima djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo SMŽ. Veliko hvala liječnicama, liječnicima, medicinskom i nemedicinskom osoblju na izvrsnom radu u izazovnim uvjetima koji su prvo bili uzrokovani korona virusom, a zatim i potresom. Tri elementa su potrebna da bi Sisačko-moslavačka županija imala najkvalitetniji zdravstveni sustav u RH. Prvo su sjajne liječnice, liječnici, medicinsko i nemedicinsko osoblje, a to imamo. Drugi element je infrastruktura koju obnavljamo, a treći element je oprema. Prošle godine smo nabavili najmoderniju medicinsku opremu u vrijednosti 7,8 milijuna eura. Kada izgradimo nove zgrade u zdravstvenom sustavu, kada obnovimo oštećene zgrade i implementiramo opremu, imat ćemo najmoderniji i najbolji županijski zdravstveni sustav u RH“, rekao je župan Celjak.

Ravnateljica Doma zdravlja SMŽ Sanja Habek istaknula je kako će obnovljena zgrada biti sjedište Doma zdravlja SMŽ i Zavoda za javno zdravstvo SMŽ.

„Zgrada je to u kojoj će Siščanke i Siščani na jednom mjestu imati cjelovitu primarnu zdravstvenu zaštitu. Ova zgrada, u gradu hrvatskih pobjeda, simbolizira još jednu pobjedu. Pobjeda je to za koju je zaslužna Sisačko-moslavačka županija i Vlada Republike Hrvatske“, rekla je Habek. 

Svečanom otvorenju Doma zdravlja SMŽ u Sisku, uz brojne goste, prisustvovali su još i ministri u Vladi RH Tomo Medved, Marin Piletić i Radovan Fuchs te rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić.

Povratak 20 ordinacija u obnovljenu zgradu Doma zdravlja SMŽ u Sisku

Vrijednost radova obnove Doma zdravlja SMŽ u Sisku, s uređenjem okoliša, iznosi 5,9 milijuna EUR s PDV-om. Zgrada je tijekom potresa pretrpjela teška konstrukcijska oštećenja zbog čega je projekt cjelovite obnove obuhvaćao niz zahtjevnih radova kojima je ojačana konstrukcija objekta, sanirani su zidovi, stropovi i podne konstrukcije, izmijenjene su sve instalacije te su uređene sve prostorije. U obnovljenoj zgradi nalazit će se 20 ordinacija te jedan dio službe Zavoda za javno zdravstvo SMŽ.

Sisačko-moslavačka županija nabavila je i medicinsku opremu za potrebe ordinacija Doma zdravlja SMŽ i Zavoda za javno zdravstvo SMŽ u ukupnoj vrijednosti 574.689,94 EUR s PDV-om.

Zdravstveni djelatnici također su iskazali veliku potporu ovom projektu, posebno zbog povratka u obnovljenu zgradu.

Velika potpora zdravstvenih djelatnika Doma zdravlja SMŽ u Sisku

„Iznimno se veselimo preseljenju u obnovljenu zgradu Doma zdravlja SMŽ u Sisku i u naše nove prostore. Sve će biti na jednom mjestu, mikrobiološka i epidemiološka služba i laboratorij bez kojih ne možemo raditi“, rekla je pedijatrica dr. Ines Zukan.

Liječnica koja u Domu zdravlja radi čak 46 godina je liječnica opće medicine dr. Vlatka Mokran.  

„Veselimo se povratku u našu staru ambulantu. Doista nisam očekivala da ću se vratiti zbog svojih godina starosti. Mislila sam da ću otići u mirovinu, ali još radim i jako se veselim što se ipak vraćamo u našu obnovljenu zgradu“, rekla je dr. Mokran.

Medicinska sestra u ordinaciji dr. Vlatke Mokran je Nataša Vidaković Stojaković koja se također veseli povratku.

„Kad smo čuli da se selimo u našu matičnu zgradu Doma zdravlja bili smo presretni i iskreno jedva čekamo da se vratimo u svoje prostorije. Veselimo se i mi, ali i naši pacijenti. Mislili smo da to neće biti tako brzo, ali razuvjerili su nas i uspjeli su nam napraviti sve novo“, rekla je Vidaković Stojaković.

U ovom trenutku u županijski zdravstveni sustav, samo iz Fonda solidarnosti EU, ulaže se 28,6 milijuna eura za obnovu objekata te 7,8 milijuna eura za medicinsku opremu.

Sisačko-moslavačka županija imat će, nakon završetka obnove, najnovije bolničke zgrade i najmoderniju medicinsku opremu, a time i najkvalitetnije uvjete za pružanje zdravstvenih usluga u Hrvatskoj.

Izvor: https://smz.hr/



Pisane vijesti | Informacija | Obnova