Svečano puštanje u rad sustava Digitalnog geodetskog elaborata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U svojstvu izaslanika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja g. Predrag Štromar i ravnatelj Državne geodetske uprave g. Damir Šantek pustili su danas u rad, u prostoru Državne geodetske uprave, Gruška 20. u Zagrebu, Sustav digitalnih geodetskih elaborata. Na svečanom puštanju u rad sustava nazočili su i predstavnica Ministarstva pravosuđa pomoćnica ministra gđa. Mirela Fučkar, državni tajnici gđa. Dunja Magaš, g. Bernard Gršić, g. Nikola Madžar te brojni ostali uzvanici. 

Riječ je o sustavu koji će ubrzati postupanja prilikom izrade geodetskih elaborata ali i standardizirati i ubrzati postupanja na strani katastarskih ureda prilikom potvrđivanja izrađenih elaborata.

Naime, svake godine u katastarske urede ovlaštene geodetske tvrtke predaju oko 60 000 geodetskih elaborata, a puštanjem u rad ovog sustava ti elaborati izrađivati će se u potpunom digitalnom okruženju čime će se vrijeme za njihovu izradu ali i provedbu u službenim državnim evidencijama dodatno skratiti što je naravno u interesu vlasnika nekretnina ali i budućih investitora te samih službenika u katastrima.

"Uspostavom ovog sustava ovlaštene geodetske tvrtke više neće trebati odlaziti u katastarske urede, nego će iz svog ureda u potpuno digitalnom okruženju sve podatke moći preuzeti on-line u bilo koje vrijeme", rekao je Štromar.

Ta će usluga olakšati rad ne samo struci, već i rasteretiti službenike u katastrima koji će se moći angažirati na ostalim poslovima, što će pridonijeti podizanju kvalitete katastarskih podataka. "Sustav će zbog toga posredno utjecati na interes vlasnika nekretnina i budućih investitora", istaknuo je Štromar.

Ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek u svom govoru iznio je podatak da je danas tijekom dana izdano prvih osam odobrenja za geodetske tvrtke koje su prošle edukaciju za korištenje Sustava digitalnog geodetskog elaborata te da se u narednom razdoblju kreće sa edukacijama i izdavanjem odobrenja za pristup sustavima za cijelo područje Republike Hrvatske. 

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je donošenjem Nacionalnog programa reformi dala poticaj institucijama za daljnju modernizaciju sustava zemljišne administracije i upravljanja te povezivanja ključnih državnih registara kako bi se poboljšale usluge sa stajališta učinkovitosti, transparentnosti i troškova.

Nacionalni program reformi kao jedan od glavnih ciljeva ističe upravo jačanje konkurentnosti gospodarstva i to posebno unapređenje poslovnog okruženja, u okviru kojeg je jedna od mjera prepoznata „unapređenje sustava zemljišnih knjiga i katastra“.

Uspostava Sustava digitalnog geodetskog elaborata upravo je jedna je od tih mjera.


Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje