Teritorijalna agenda 2030: Kako komunicirati o teritorijalnoj koheziji?"

Tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine, Ministarstvo je sudjelovalo u postupku pripreme Teritorijalne agende 2030, treće inačice strateškog dokumenta koji predstavlja viziju održivog razvoja europskog teritorija.

Prva Teritorijalna agenda usvojena je 2007. godine tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem EU, a prvi je put revidirana 2011. godine.

Teritorijalnu agendu 2030 usvojit će nadležni ministri početkom prosinca 2020. godine u Leipzigu, a ista donosi znatne promjene u odnosu na prethodne inačice dokumenta. Najznačajnija promjena je uvođenje provedbenog mehanizma kojim će se potaknuti ostvarivanje teritorijalne kohezije na području Europe, što je bio jedan od glavnih nedostataka prethodnih dokumenata.

U svrhu promocije Teritorijalne agende 2030 te naglašavanja važnosti teritorijalne dimenzije sektorskih nacionalnih i europskih politika, Ministarstvo je tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU radilo na pripremi nacrta komunikacijskog plana za Teritorijalnu agendu 2030.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Teritorijalne agende https://www.territorialagenda.eu/renewal-reader/need-for-communication.html 

 

Pisane vijesti | Informacija | EU2020HR