Tomo Medved - Važni su nam projekti koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na koji smo u Stožeru prebacili težište aktivnosti

Slika /slike/HKostajnica_021021/243874202_942163283038635_6359202006257692643_n (1).jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih vlasti u subotu su u Hrvatskoj Kostajnici dogovorili modele rješavanja najvažnijih pitanja obnove i razvoja Sisačko-moslavačke županije nakon razornog potresa, obnove kuća i obrane od poplava.

Na sastanaku su uz predstavnike državnih tijela sudjelovali čelnici gradova i općina stradalih u razornom potresu krajem prosinca 2020.godine.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i načelnik Stožera za sanaciju šteta od potresa ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je u ovom trenutku važno ostvariti projekte iz nadležnosti Hrvatskih voda - kao što je obrana od poplava, vodoopskrba Pounja i dijela Banovine, te sanacija urušnih vrtača na području Mečenčana i Borojevića, posebno onih uz obiteljske kuće i koje prijete ljudima.

"Jednako su nam tako važni projekti koje provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, na koji smo u Stožeru prebacili težište aktivnosti. Ovih više od 500 obnovljenih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije su preduvjet za povratak stanovnika u siguran boravak. Za druge, zahtjevnije programe obnove, kao što je konstrukcijska obnova, cijelo smo vrijeme provodili pripreme, a koja će početi sredinom listopada", izjavio je ministar Medved.

Također, veliki broj gospodarskih subjekata pokazao je zainteresiranost za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća, koja počinje sredinom mjeseca, te najavio da počinju pripreme za izgradnju zamjenskih stambenih zgrada, što se provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Državni tajnik Gordan Hanžek, podsjetio je kako se obnova vodi u pet osnovnih programa. Među njima nekonstrukcijska obnova u sklopu koje su završene 592 kuće, a izrađeno oko tisuću projekata; drugi je projekt konstruktivne obnove, gdje je ugovoreno 300 projekata, treći je program zamjenske izgradnje obiteljskih kuća, koja počinje sredinom listopada. Sredinom listopada završava postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za izgradnju zamjenskih zgrada, a peti je program cjelovite obnove oko 200 povijesno zaštićenih objekata, koji će biti cjelovito obnovljeni sa svim povijesnim detaljima.



Pisane vijesti