U Helsinkiju održan Međunarodni festival društvenog stanovanja

Slika /slike/Opcenito/2022_06_17_image-2.JPG

Helsinki je bio domaćin trećeg po redu Međunarodnog festivala društvenog stanovanja (International Social Housing Festival- ISHF 2022.) koji se održao u razdoblju od 14. do 17. lipnja 2022. u organizaciji Finskog centra za financiranje i razvoj stanovanja (ARA), Grada Helsinkija i organizacije Housing Europe čiji je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine član.

Na festivalu je sudjelovalo gotovo 1.000 sudionika iz cijelog svijeta, što je zavidan broj stručnjaka iz područja stanovanja te je u sklopu istog organizirano više od 80 događaja diljem Helsinkija.

Međunarodni festival društvenog stanovanja naglasio je stanovanje kao temelj dobrog života te je istaknuo ulogu društvenog, javnog i zadružnog stanovanja u postizanju društveno i ekološki održivog življenja u gradovima sada i u budućnosti uz poseban naglasak na ove točke:
 
  1. Ljudi prije svega: kvaliteta stanovanja kao kvaliteta življenja
  2. Postizanje pristupačnosti i održivosti stanovanja
  3. Pravo na stanovanje: naći model da se isto osigura
 
Organizatori festivala posebnu pozornost su stavili na stambene politike koje se u većini europskih zemalja zadnjih godina sve više povjeravaju tržištu. Posljedice postaju jasne u cijelom svijetu, posebno u gradovima u razvoju koji se suočavaju s brojnim izazovima, uključujući financijski pritisak i priljev stanovništva. Nove stvarnosti, uključujući brzu urbanizaciju, promjenu stilova života, globalizaciju, migraciju i klimatske promjene utječu na politike stanovanja kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini. Naglašena je potreba za proaktivnim politikama kako bi se svima osigurao odgovarajući i pristupačan smještaj.
 
Prisustvovanje festivalu bila je jedinstvena prilika za sve sudionike za prikupljanje znanja i iskustava drugih zemalja u području politika i aktivnosti na području stanovanja za potrebe daljnjeg rada i razvoja stambene politike. Predstavnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bila je Ivana Trobić, viša stručna savjetnica u Upravi za graditeljstvo i procjenu vrijednosti nekretnina.
 
Dodajmo i kako je sljedeće izdanje Međunarodnog festivala društvenog stanovanja planirano od 21.- 24. ožujka 2023. u Barceloni dok je više informacija dostupno na: https://socialhousingfestival.eu/

            
 

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja