U Ministarstvu se održavaju predavanja i radionice za službenike upravnih odjela

  • Slika /slike/press/2018_11_07.radionica.3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Sustav eNekretnine sve bogatiji i funkcionalniji, edukacijom korisnika do većeg zadovoljstva građana i stručne javnosti

U organizaciji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i tvrtke APIS IT iz Zagreba u prostoru Ministarstva u Zagrebu, od 5. do 9. studenoga 2018.g., održavaju se predavanja i radionice za službenike upravnih tijela županija i velikih gradova koji obavljaju poslove procjene vrijednosti nekretnina a tiču se unosa i evaluacije podataka u sustavu eNekretnine te izdavanje podataka (izvadaka) iz formirane baze podataka u zbirci kupoprodajnih cijena.

Predavanja i radionice održavaju djelatnici Ministarstva g. Damir Štimac, g. Hrvoje Đumlić, g. Mladen Dubraja i gđa Zrinka Korbar u suradnji s gđom Majom Širić iz tvrtke APIS IT koja je ujedno i udomitelj sustava eNekretnine. Edukacija se prvenstveno odnosi na nadogradnju postojećeg sustava eNekretnine s obrazloženjem načina unosa, evaluacije i izdavanja podataka na testnoj platformi za službenike upravnih tijela sa svrhom i ciljem poboljšanja funkcionalnosti sustava za krajnje korisnike.

Stvaranjem kvalitetne baze podataka sa relevantnim (evaluiranim) podacima i poboljšanom funkcionalnošću sustava eNekretnine unaprijediti će se poslovno okruženje i omogućiti pravna sigurnost investitora i vlasnika nekretnina te ujednačiti procjene vrijednosti nekretnina u sudskim postupcima i postupcima izvlaštenja.

Formiranjem platforme sa vrijednosnim (cjenovnim) područjima omogućiti će se transparentnost i dostupnost korištenja podataka zainteresiranim sudionicima na području procjene vrijednosti nekretnina odnosno na područjima državnih, javnih i lokalnih institucija kao relevantne podloge za donošenje planova i odluka za poticanje rasta i razvoja, prepoznavanja i stavljanja određenih resursa i potencijala u funkciju, za razne analize i statistike (stanovanje, poslovanje, promet nekretnina, dr.), za simulacije i planiranja temeljem određenih trendova u gospodarstvu te za razne investicijske projekte i ulaganja.     
  
Očekuje se da će edukaciju proći više od 90 polaznika iz svih upravnih tijela županija, Grada Zagreba i velikih gradova Hrvatske. 

Podsjetimo, procjena vrijednosti nekretnina regulirana je Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina koji je donesen 3. srpnja 2015. godine a putem informacijskog sustava tržišta nekretnina eNekretnine ovlaštenim je procjeniteljima i posrednicima u prometu nekretninama omogućen pristup podacima koji su podloga za njihov kvalitetan stručni rad. Ova baza podataka važna je radi osiguranja transparentnosti tržišta nekretnina a sadrži podatke o broju transakcija za pojedino područje, vrste nekretnina i podatke o nekretnini koja je bila predmet transakcije – stan, kuća, poslovni prostor, poljoprivredno, građevinsko, šumsko zemljište, postignute cijene itd.

Spomenimo i to kako je u rujnu 2018. godine u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu izrađena i predstavljena publikacija „Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2012.–2017.“ u kojoj su analizirani glavni trendovi na tržištima stanova i apartmana, obiteljskih kuća, poslovnih prostora, poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta. Analiza se odnosi na razdoblje od 2012. do 2017. godine i prikazuje trendove koji se bilježe na razini cjelokupne zemlje, županija, pojedinih jedinica lokalne samouprave, a za Grad Zagreb i na razini katastarske općine.

Ova publikacija posebna je po tome što po prvi puta u modernoj hrvatskoj povijesti javnosti stavlja na raspolaganje temeljne podatke o tržištu nekretnina – podatke o prosječnim ostvarenim kupoprodajnim cijenama nekretnina za sve tipove nekretnina koji su u publikaciji analizirani. U publikaciji se mogu naći i drugi važni i zanimljivi podaci poput prosječne površine nekretnina koje su predmet kupoprodajnih transakcija te prosječne starosti tih nekretnina.


 


Pisane vijesti | Informacija | Procjena vrijednosti nekretnina