U obnovu Crkve svetog Marka, jednog od simbola Zagreba i Hrvatske, uloženo više od 6 milijuna eura

Slika /slike/Opcenito/2023_12_03_image-1.jpg

''Veliko je zadovoljstvo na prvu nedjelju došašća biti ispred obnovljene Crkve svetoga Marka. Veliki projekt obnove trajao je skoro tri godine, a uloženo je više od 6 milijuna eura", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon svete mise i blagoslova Crkve sv. Marka, jednog od najpoznatijih zagrebačkih simbola, u povodu završetka obnove nakon potresa.

Teško oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu, crkva je nakon trogodišnje obnove danas, na prvu nedjelju došašća, ponovno otvorena za vjernike.

Premijer je podsjetio da je u Zagrebačkoj nadbiskupiji u potresu stradalo više od 100 crkava, a putem Ministarstva kulture obnavlja se više od 150 objekata kulturne i sakralne baštine te javnih objekata.

''Napredak obnove sakralne i kulturne baštine je vidljiv i nastojimo sve odraditi na najkvalitetniji mogući način. Zahvaljujem svima na doprinosu koji su dali da ponovo u Crkvi sv. Marka dočekamo služenje svete mise'', kazao je Plenković.

Upitan hoće li se Markov trg otvoriti za javnost, Plenković je poručio da će sigurnosne službe napraviti procjenu te da će se naći način da se osigura dolazak vjernika u crkvu, a istovremeno održe mjere sigurnosti za zgrade Vlade i Sabora.

Podsjetio je da su ograde postavljene nakon terorističkog napada na zgradu Vlade, u kojem je  ranjen hrvatski policajac Oskar Fiuri.

''Ograda nije ovdje zbog nečijeg hira, nego zbog činjenice da smo imali teroristički napad na Vladu RH pa su sukladno tome službe procijenile da su one potrebne, a tako nešto postoji svugdje u svijetu'', dodao je premijer.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova