U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti za proces obnove od potresa

Slika /slike/Ministar/2023_05_29_VRH.jpg

Vlada je na raspolaganju od strane Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa imala 1,003 milijardi eura, za zagrebački potres 684, a za petrinjski 319 milijuna eura, podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno na sjednici Vlade. Dodao je da je, prema uredbi o Fondu solidarnosti, rok za iskorištavanje sredstava 18 mjeseci, a sredstva za petrinjski potres iskorištena su i prije isteka tog roka.

"Za zagrebački potres predviđena su 684 milijuna eura, za petrinjski 319 milijuna eura, a prema uredbi o Fondu solidarnosti redoviti rok za iskorištavanje sredstava je 18 mjeseci", rekao je Plenković.
 

Nastavno na sredstva iz Fonda solidarnosti, sredstvima iz drugih izvora u potpunosti ćemo riješiti sve predviđene projekte izgradnje i obnove od potresa
 

Kada je riječ o zagrebačkom potresu, podsjetio je da smo imali dva potresa u kratkom razmaku koji su prouzročili progresivne štete, da se proces obnove provodio u okolnostima više kriza - tržišnih poremećaja, pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu i čitavog niza reperkusija na građevinski sektor. U dogovoru s EU Komisijom produljen je rok za iskorištavanje sredstava s 30. lipnja 2022. na 30. lipnja 2023.
 
"S obzirom na takve okolnosti, radili smo da se učini sve što se može u pogledu aktivnosti resora, županija i jedinica lokalne samouprave gdje se potres dogodio da se ta sredstva u potpunosti iskoriste. I to će se dogoditi", ocijenio je.
 
Naveo je kako je riječ o 1330 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu, od toga su mnogi završeni, a mnogi u tijeku.
 
Ukupan trošak izgradnje ili obnove je više od 3,3 milijarde eura, a Plenković kaže da će se nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti iskoristiti još skoro 1,2 milijardi eura iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te k iz drugih izvora.
 
"Mi ćemo, nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa, iskoristiti skoro 1,2 milijardi eura iz sredstava NPOO te ćemo iz drugih izvora, Državnog proračuna i odgovarajućih kreditnih zaduženja u godinama koje su pred nama, u potpunosti riješiti svu javnu infrastrukturu, sve projekte izgradnje i obnove pojedinih objekata, vrijednih nešto preko 3,3 milijardi eura", poručio je predsjednik Vlade.

Izmijenjene odluke o raspodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU

                       

 
Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila dvije odluke o raspodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa.
 
Potpredsjednik Vlade te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je način financiranja obnove Zagreba za što je predviđeno 683 milijuna eura, a obnova je predviđena u četiri operacije.
 
"Prva operacija, koja podrazumijeva vraćanje u ispravno stanje energetskih, vodnih, prometnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija i projekata, predviđala je izvorno 539 milijuna eura, pa onda ovom odlukom mi definiramo da ćemo do kraja lipnja i do kraja iskorištenja svih sredstava po Zagrebačkom potresu ukupno utrošiti 382 milijuna eura, odnosno 157 milijuna eura manje u odnosu na izvornu lokaciju", rekao je Bačić. 
 
Osvrnuo se i na privremeni smještaj i službe spašavanja, kazavši da će se za to utrošiti 6 milijuna eura manje od planiranih 21 milijun eura.
 
"Tako da će konačna alokacija po drugoj operaciji iznositi 15 milijuna eura. Treća operacija koja se odnosi na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine povećava se za 125 milijuna, odnosno s predviđenih 122 milijuna eura na 247 milijuna eura. I četvrta operacija koja podrazumijeva čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 38 milijuna eura jer je izvorno bila predviđena na 1 milijun eura", predstavio je Bačić. 
 
I u slučaju petrinjskog potresa predložena je izmjena Vladine odluke.
 
"Tako da se opet prva operacija smanjuje za 44 milijuna i iznosi 139 milijuna eura. Druga operacija, privremeni smještaj i službe spašavanja, povećava se za 29 milijuna eura i iznosi 68 milijuna eura. Treća operacija odnosi se na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine, povećava se za 5 milijuna eura i iznosi 78 milijuna eura. Četvrta operacija u petrinjskom potresu koja predviđa čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 10 milijuna eura i iznosi 34 milijuna eura", poručio je ministar Bačić.

Izvor: VLADA/MPGI
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova