U Saboru o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima

Slika /slike/Ministar/2023_07_05_Sabor.PNG

Zastupnici Hrvatskoga sabora danas raspravljaju o ​Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Prijedlog zakona zastupnicima je predstavio potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić.

Izmjenama zakona omogućava se zbrinjavanje korisnika mobilnih stambenih jedinica, koji se nalaze u kontejnerskim naseljima ili kontejnerima uz obiteljske kuće, u zgrade koje se obnavljaju i grade novčanim sredstvima iz fondova EU i državnog proračuna, a u vlasništvu su države.

Proširuje se krug korisnika koji mogu ostvariti pravo na darovanje stambene jedinice u državnom vlasništvu na hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalog, nestalog ili umrlog hrvatskog branitelja. Uvjet je da koriste stambenu jedinicu u državnom vlasništvu ili u vlasništvu jedinice lokalne samouprave i prebivaju u njoj. Omogućava se i produljenje roka stambenog zbrinjavanja žrtava nasilja u obitelji - do sada je bio dvije godine, a sada se propisuje maksimalni rok od četiri godine.

U poreznom tretmanu izjednačavaju se građani koji temeljem ovog zakona stječu vlasništvo nad zgradama i stanovima i građani koji stječu u vlasništvo zemljište za gradnju te neće trebati plaćati porez na promet nekretninama, ali su dužni biti prijavljeni na području na kojem imaju nekretninu.

Zakon je u hitnu saborsku proceduru upućen i zbog toga što je izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave predviđeno da se u okviru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine integrira Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, koji je nositelj provedbe Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, a od sada će to biti Ministarstvo.

Cilj je ovoga zakonodavnog okvira ubrzati već postojeće postupke stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima poticanjem povratka, ostanka i naseljavanja mjerama stambenog zbrinjavanja što će doprinijeti pozitivnim gospodarskim i demografskim posljedicama revitalizacije potpomognutih područja Republike Hrvatske.

Raspravu možete pratiti putem Internet TV Hrvatskog sabora.



Pisane vijesti | Informacija | Propisi