U Sarajevu održana završna konferencija Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja

  • Slika /slike/Opcenito/2023_11_29-Sarajevo-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Regionalni program stambenog zbrinjavanja za osobe koje su tijekom rata na području bivše Jugoslavije ostali bez svojih domova uspješno je realiziran, a na taj je način trajno riješen problem za više od 11 tisuća obitelji, potvrdili su u srijedu u Sarajevu sudionici završne konferencije ovog projekta.

Riječ je o prognanicima te osobama koje su kao izbjeglice trajno napustili domove u kojima su živjeli do rata i odlučili živjeti u nekoj od drugih država regije.

Završna konferencija okupila je predstavnike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, zemalja koje su implementirale program koji je imao za cilj trajno stambeno zbrinuti raseljeno stanovništva iz 1990-ih.

Delegaciju Republike Hrvatske predvodio je državni tajnik Domagoj Orlić koji je ujedno i predstavio rezultate provođenja programa na teritoriju Republike Hrvatske dok je Tatjana Vukobratović Spasojević, ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje, sudjelovala u panel raspravi po istoj temi.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je sastavni dio "Sarajevskog procesa o izbjeglicama i raseljenim osobama" pokrenut 2005. godine na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o povratku izbjeglica, a utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali ministri vanjskih poslova partnerskih zemalja u Beogradu 2011. godine. Cilj programa bilo je trajno rješavanje stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno raseljenih osoba s područja bivše Jugoslavije, a rezultat je zajedničke inicijative partnerskih zemalja Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

Provedbu programa njihova zbrinjavanja podržala je šira međunarodna zajednica s ukupno 294 milijuna eura, pri čemu je najveći pojedinačni donator bila Europska unija, koja je za to izdvojila 238 milijuna eura bespovratnih sredstava. Ostalih 56 milijuna eura donacije su država poput SAD, Njemačke, Italije, Švicarske i Turske.
 
Državni tajnik Orlić u svom je predstavljanju istaknuo kako je Republika Hrvatska kroz ovaj program stambeno zbrinula 382 obitelji za što je utrošeno 20,6 milijuna eura od čega 14,8 milijuna eura kroz donacije Sjedinjenih Američkih Država koje su ujedno i glavni donator za Republiku Hrvatsku i manjim djelom Španjolske, a preostalih 5,8 milijuna eura osigurano je iz državnog proračuna.

U sklopu ovog programa Hrvatska je izgradila višestambene zgrade u Korenici, Kninu, Benkovcu i Vukovaru za 111 obitelji, izgrađeno je i obnovljeno 79 obiteljskih kuća, kupljeno je 118 stanova te je rekonstruiran i dograđen Dom za starije osobe u Glini u koji su smještena 74 korisnika.
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Stambeno zbrinjavanje