U Splitu održan stručni seminar u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli“

  • Slika /dokumenti/eRAZVOJ/2022_11_28_Split-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Splitu je 28. studenog 2022. održan prvi od pet u nizu stručnih seminara u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“. Na seminaru su prisustvovali predstavnici četiri dalmatinske županije: Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske.

Riječ je o službenicima koji se u svakodnevnom radu susreću s različitim modulima Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU.

Nakon Splita, stručni seminari bit će održani i u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Zagrebu.

Na seminaru je uvodno sve uzvanike pozdravio Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Nakon njega je nešto više o modulima sustava ISPU-a govorio Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine, dok je o nadograđenim komponentama ISPU-a povezanima s prostornim planiranjem: ePlanovi i ePlanovi editor i eKatalog nešto više rekla Sunčana Habrun, načelnica Sektor za prostorna istraživanja, praćenje stanja u prostoru, održivi razvoj i međunarodnu suradnju.

Mr.sc. Jelena Zrinski Berger, načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije, na kraju stručnog seminara govorila je o javnom pozivu za planove nove generacije za koji su osigurana europska sredstva u ukupnom iznosu od 90 milijuna kuna koja će se kroz javni poziv dodijeliti za izradu planova nove generacije. Nakon toga, uzvanici su imali priliku postavljati govornicima pitanja.

Na stručnom seminaru između ostaloga spomenuto je kako je kroz projekt razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja - ISPU, cilj administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Njegov razvoj krenuo je 2013. godine a građani već danas preko ISPU sustava mogu predati zahtjeve za ishođenje lokacijske, građevinske i uporabne dozvole online putem. Isto tako, imaju mogućnost jednostavno pratiti sve promjene u prostornim planovima, izdanim dozvolama i vrijednosti nekretnina, pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima te još mnogo toga.

U sklopu ISPU-a, sredinom ožujka 2022. pokrenut je i projekt digitalizacije postojećih akata o gradnji s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola, izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine, od kad je u primjeni digitalno izdavanje dozvola putem usluge eDozvola.

Trenutno se te dozvole nalaze u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što mnogobrojnim građanima i investitorima otežava proces pronalaska. Realizacija ovog projekta je pri kraju, a dosad je u digitalnu formu prebačeno oko 1,8 milijuna dozvola koje će uskoro u potpunosti biti dostupne na geoportalu ISPU.

ISPU danas sadrži 16 e-usluga a njegov daljnji razvoj najvećim se dijelom sufinancira europskim sredstvima, i to sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 111 milijuna kuna te sredstvima NPOO-a u iznosu od 180 milijuna kuna.Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi