U tijeku „Savjetovanje o lokalnoj samoupravi“ u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/press/2024_05_24_IAB.jpg

U organizaciji Udruge gradova u Poreču od srijede, 22. svibnja do petka, 24. svibnja 2024. godine održava se „Savjetovanje o lokalnoj samoupravi“ na kojem je u sklopu teme „Zeleno ili nikako“ novosti Ministarstva vezano za ponovno otvaranje Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“ predstavila načelnica Sektora za zelenu urbanu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama, Ines Androić Brajčić.

U uvodnom izlaganju osvrnula se na trenutne mogućnosti u vezi planiranja i ostvarivanja zelene urbane obnove kao što su izrada strategija zelene urbane obnove, identifikacija i provedba projekata planiranih u strategijama te mogućnosti izvora financiranja.

Zatim, istaknula je da je Ministarstvo 10. svibnja 2024. godine ponovno otvorilo Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama“, u okviru inicijative 6. NPOO-a Obnova zgrada te je podnošenje projektnih prijedloga za jedinice lokalne samouprave i grad Zagreb moguće do 31. prosinca 2024. godine, a osigurana alokacija iznosi 15.500.000,00 eura.

Predmetnim Pozivom pružit će se potpora u provedbi pilot projekata na lokalnoj razini koji su identificirani kroz strategije zelene urbane obnove, a pilot projekti moraju biti povezani s postavkama nacionalnih programa razvoja zelene infrastrukture u urbanim područjima i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama.

Također, načelnica Androić Brajčić osvrnula se i na pravila o načinu podnošenja projektnih prijedloga, kriterije prihvatljivosti i odabira projektnih prijedloga, zatim kriterije prihvatljivosti Prijavitelja, aktivnosti i izdataka kao i prava provedbe postupka dodjele bespovratnih sredstva definiranih predmetnim Pozivom.

Naposljetku, spomenula je Registar zelene infrastrukture, novi modul unutar postojećeg informacijskog sustava prostornog uređenja koji se razvija u svrhu dokumentiranja trenutnog stanja i praćenja razvoja zelene infrastrukture na nacionalnoj razini te nekoliko izrađenih dokumenata (metodologija i priručnika) koji pružaju preporuke za uspješno provođenje zelene urbane obnove.

Program trodnevnog događanja možete pogledati OVDJE.

Pisane vijesti | Informacija | NPOO