U Vukovaru održan stručni seminar o ISPU sustavu i javnom pozivu za planove nove generacije

Stručni seminar vezan uz Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i Javni poziv za izradu planova nove generacije održan je 5. travnja 2023. u Vukovaru, u suradnji Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju te Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko-srijemske županije.

Na seminaru su izlagali načelnica Sektora za EU projekte digitalizacije Jelena Zrinski Berger te načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornoga uređenja i državne imovine Alen Grabar.

Uz spomenute predstavnike Ministarstva, seminaru su prisustvovali i službenici Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša s pročelnicom Katarinom Cicvarić, djelatnici Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije s ravnateljem Tomislavom Zovkom te dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Hrvoje Krstić, kao i brojni predstavnici jedinica lokalne samouprave Vukovarsko – srijemske županije.

Prvi dio seminara održala je Jelena Zrinski Berger, koja je u svom izlaganju istaknula važnost teme seminara za jedinice lokalne samouprave kao nositeljima izrade prostornih planova. Također, spomenula je kako su za digitalizaciju osigurana europska sredstva u ukupnom iznosu od 90 milijuna kuna koja će se kroz javni poziv dodijeliti za izradu planova nove generacije. O modulima sustava ISPU govorio je Alen Grabar u drugom dijelu seminara.

Nazočnima se obratila i Katarina Cicvarić koja je istaknula važnost digitalizacije u svrhu administrativnog rasterećenja građana te je spomenula kako je Vukovarsko-srijemska županija među prvim županijama sudjelovala u projektu „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele Republike Hrvatske“ gdje je u razdoblju od kraja veljače do listopada 2022. skenirano 52.413 akata o gradnji izdanih u razdoblju od 1968. do 2015.

Također je dodala kako će dostupnost podataka građanima biti omogućena na Geo portalu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) na kojem će podaci biti vidljivi na točno određenoj lokaciji građevine za koju je akt izdan, kroz modul eArhiva.

Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi