U Zagrebu održan "Treći otvoreni dijalog partnera"

  • Slika /slike/Energetska_ucinkovitost/Konferencija/2019_04_29/2019_04_29.image.2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U hotelu International u Zagrebu, u ponedjeljak 29. travnja 2019. godine, održan je "Treći otvoreni dijalog partnera" koji je bio usmjeren na primjenu suvremenih rješenja i pravila zaštite od požara i rizika od pojačane seizmičke aktivnosti prilikom energetske obnove zgrada. U sklopu ovog događaja nastavljeno je i pridruživanje novih partnera svečanim potpisivanjem “Povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“.

Otvoreni dijalog partnera okupio je brojne predstavnike državne i lokalne uprave, akademske zajednice i stručne javnosti, građevinskog i energetskog sektora te pratećih industrija.

Otvoreni dijalog partnera i „Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine“- potpisivanjem koje potpisnici simbolično postaju partneri, pokrenulo je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja s ciljem stvaranja široke mreže povezanih stručnjaka koji su spremni na zajednički dijalog i doprinos dekarbonizaciji fonda zgrada do 2050. godine. 

Sadržaj povelje o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. odnosi se na postizanje energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, poticanjem svjesnosti važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanjem udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanjem energetske sigurnosti, te uvođenjem inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva. Potpisivanjem povelje potiče se kontinuirana suradnja na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte energije (nZEB).

Okupljene je na trećem po redu otvorenom dijalogu partnera, u uvodnom govoru pozdravio državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir a prezentacije su održali Željana Zovko, Anđelka Toto-Ormuž, doc.dr.sc. Marija Jelčić Rukavina, Cecilia Hugony te doc.dr.sc. Zvonko Sigmund.

U sklopu ovog događanja održane su i dvije panel rasprave.
                                           
Podsjetimo, "Prvi otvoreni dijalog partnera" održan je 27. rujna 2018. godine u Hotelu Westin u Zagrebu kao prateći događaj međunarodne konferencije "Energetska učinkovitost u zgradarstvu - za bolje sutra".  "Drugi otvoreni dijalog partnera" održan je 1. veljače 2019. godine u Hotelu Panorama u Zagrebu sa temom kako definirati kriterije energetskog siromaštva.
 
Treći otvoreni dijalog partnera održan je istog dana kao i Konferencija „Uspjesi & izazovi energetske obnove zgrada u RH“  na kojoj su prezentirani uspješni rezultati i primjeri dobre prakse temeljem do sada objavljenih poziva energetske obnove zgrada u Republici Hrvatskoj financiranih iz ESI fondova.
                
  


Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost