U Zagrebu održana stručna radionica u sklopu projekta ISPU

  • Slika /dokumenti/eRAZVOJ/2022_05_03_image-ZG-ISPU.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U zagrebačkom hotelu International održana je četvrta po redu stručna radionica u sklopu projekta „Informacijski sustav prostornoga uređenja (ISPU) i njegovi moduli“. Na radionici su prisustvovali predstavnici Grada Zagreba i službenici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o službenicima zaposlenima u upravnim odjelima prostornoga uređenja u Gradu Zagrebu i službenicima Ministarstva koji se u svakodnevnom radu susreću s različitim modulima Informacijskog sustava prostornog uređenja ISPU, u postupcima izdavanja dozvola za gradnju i uporabu građevina.

Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) je alat namijenjen brzom i jednostavnom uvidu u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj koji sadrži podatke o prostoru i objektima koji nas okružuju u digitalnom formatu. Uz Geoportal ISPU koji je tzv. sabirnica cijelog digitalnog sustava Ministarstva, u sklopu digitalizacije nadograđuje se i razvija cijeli niz postojećih e-usluga: eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eEnergetski certifikat, eProstorna inspekcija, eInvesticije i eGrađevinski dnevnik. Cilj ovih usluga je osigurati još veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškove za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

Na radionici je nešto više o modulima sustava ISPU-a govorio Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine. Marija Novaković iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, govorila je o modulu eGrađevinski dnevnik i njegovoj primjeni u praksi. Na kraju je nešto više o prednostima rada u sustavu eDozvola i rezultatima rekla Gordana Špehar Hafizović, voditeljica Službe za praćenje rada, edukaciju korisnika sustava i analitiku.

Na radionici je istaknuto kako je eDozvola prvo uvedena 2014. godine u Ministarstvo i 5 županija (Varaždinska, Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka i Virovitičko-podravska). Od 2015. uvodi se i u ostale urede na području cijele RH, sa izuzetkom Rijeke, Primorsko-goranske županije i grada Zagreba. U Rijeku je e-Dozvola uvedena 2019., u Primorsko-goransku županiju u siječnju 2020., a u grad Zagreb u kolovozu 2020.
 
U srpnju 2022., sukladno iskazanoj volji Grada Zagreba, provest će se do kraja migracija podataka, odnosno „ulazak”  Gradskog ureda u sustav eDozvola čime bi se u potpunosti ispunile zakonske odredbe te bi čitavo područje RH koristilo isti sustav za izdavanje dozvola i drugih akata.

Projekt je ukupno vrijedan više od 130 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj čine gotovo 112 milijuna kuna.

Spomenimo i kako se iduća radionica planira za 12. svibnja 2022. godine u Splitu.  

ISPU geoportal dostupan je na sljedećem linku: https://ispu.mgipu.hr/Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi