U Zakon o obnovi uvedeni socijalni kriteriji

Slika /slike/Opcenito/2020_08_27_Dunja-Magas-H.JPG

(Hina) - Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o obnovi Zagreba u koji je odlučila uvrstiti socijalni kriterij pri sufinanciranju konstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu 22. ožujka.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu u udjelu od 60 posto financirati država, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici nekretnina, a novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Građanima Zagreba i dvije susjedne županije čije su kuće i stanovi stradali u potresu, a na minimalcu su i nemaju značajniju imovinu, država i jedinice lokalne i regionalne samouprave u potpunosti će financirati konstrukcijsku obnovu nekretnina.

Iznosa od 20 posto sufinanciranja obnove bit će oslobođeni vlasnici nekretnina ako njihov dohodak, uključujući i dohodak bračnog ili izvan-bračnog druga, odnosno dohodak životnog ili neformalnog životnog partnera, u protekloj i tekućoj godini ne prelazi iznos neoporezivog dohotka, i oni koji na dan potresa nisu imali imovinu ukupne vrijednosti veće od 200.000 kuna. 

U potpunosti će se financirati i konstrukcijska obnova invalidima Domovinskog rata te korisnicima socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje.

U Zakonu se definiraju slučajevi u kojima se gradi zamjenska obiteljska kuća a posebnim pravilnikom pobliže će se urediti sadržaj i tehnički elementi projekta gradnje. Umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće vlasnik može odabrati isplatu novčane pomoći za opravdane troškove, koja ne može biti veća od procijenjene građevinske vrijednosti kuće na kakvu vlasnik ima pravo prema Zakonu. 


Zbog zakona izvanredno zasjedanje Sabora

Kako bi zakon o obnovi Zagreba bio što prije usvojen, Vlada je također poslala zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, koje će se održati idućeg tjedna.

Vlada traži izvanredno zasjedanje zbog zakona o obnovi Zagreba, a namjerava poslati još šest zakonskih prijedloga za raspravu, najavio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Na vrijeme smo pripremili zakon o obnovi Zagreba od potresa uz uvažavanje niza sugestija koje su dali saborski klubovi, želimo da rasprava bude konstruktivna i da se krene u osnivanje odgovarajućih tijela, a potom i konkretnu obnovu Zagreba, poručio je premijer Andrej Plenković.

Vlada je usvojila i zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije  i Zagrebačke županije, privremeno smještenih u Studentskom domu "Cvjetno naselje".

U domu je smješteno 275 osoba čije su nekretnine stradale te se obvezuje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da u suradnji s Gradom Zagrebom pronađe adekvatan smještaj za njih, kazala je državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva Dunja Magaš.

Sredstva za tu namjenu osigurat će se iz Fonda solidarnosti EU-a, a novi smještaj za stanare "Cvjetnog naselja" trebalo bi pronaći najkasnije do 15. rujna.
 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova