Ubrzava se obnova od potresa u Krapinsko-zagorskoj županiji

  • Slika /slike/Ministar/2022_10_3-image.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Ivan Paladina danas je boravio u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je održao sastanak sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, načelnikom Općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem i načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim.

Na području Krapinsko - zagorske županije dosad je uklonjeno desetak objekata, odnosno desetak obiteljskih kuća, a istovremeno su započeli prvi radovi na konstrukcijskoj obnovi kroz model samoobnove. Naglasio je to na redovnom mjesečnom sastanku u Krapini ministar Ivan Paladina.

Ministar Paladina je naglasio i kako je Fond za obnovu raspisao natječaj za projektiranje 20 zamjenskih obiteljskih kuća, istovremeno i za izvođenje radova na tih 20 kuća.

Rekao je da do kraja godine očekuje da krenu radovi na prvih deset objekata od konstrukcijske obnove do prvih gradilišta za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća. 

"Očekujem i da do proljeća iduće godine, ili njegovo kraja, započnemo s gradnjom svih objekata gdje će se graditi zamjenske obiteljske kuće odnosno da to tada svi ti objekti budu projektirani i da radovi započnu", najavio je ministar.

Dodao je da je samoobnova važan dio toga plana, posebice za konstrukcijski dio obnove. Poručio je onima koji su predali zahtjev za organiziranu obnovu da mogu promijeniti svoju odluku i tražiti novčana sredstva.

"Jako je važno naglasiti izmjene mjera od kraja srpnja za korisnike koji se odluče za samoobnovu gdje sada mogu dobiti predujam za izradu projekta i za 30 posto izvođenja radova. Tako mogu započeti projekt bez vlastitih sredstava" pojasnio je Paladina.

Osim toga, podsjetio je, omogućeno je i dobivanje 20 tisuća kuna za konstrukcijsku obnovu obiteljske kuće, zatim 25 tisuća kuna za gradnju zamjenske obiteljske kuće kroz model samobnove za nadoknadu operativnog troška.

"Zaista mislim da takav kvalitetan model samoobnove je prilika vlasnicima da se uključe, da organiziraju dio poslova i da kroz takav model dodatno ubrzaju obnovu svojih kuća", kazao je ministar.

Ovakvim najavama zadovoljan je i župan Kolar prema čijim je riječima napravljen ogroman iskorak u organizaciji rada samog Ministarstva i Fonda.

Dodao je kako su se nakon izmjene mjera na terenu počele događati konkretne stvari.

"Ono što s velikom sigurnošću možemo tvrditi je da će do kraja godine svi objekti na području županije koji moraju biti uklonjeni, biti uklonjeni.

Možemo reći da ćemo na proljeće početi ozbiljno graditi nove zamjenske objekte, mišljenja je Kolar.

Najavio je pojačanju aktivnost na terenu kako bi se ljudima pojasnile nove mogućnosti samoobnove.

Kolar je najavio da će te mjere prezentirati i sam ministar mještanima Gornje i Donje Stubice te općine Marija Bistrica.

Napravljeni su ogromni iskoraci u odnosu na prošlo razdoblje, ustvrdio je.

Načelnik Marije Bistrice Milički kazao je kako su pojedini sakralni objekti na području općine već obnovljeni dok je Krizmanić iz Gornje Stubice upozorio na problem klizišta koja su se aktivirala nakon potresa.

Izvor: HINA/MPGI
Foto: HINA/ Siniša KalajdžijaPisane vijesti | Informacija | Obnova